Annonce
Aabenraa

Trods menneskelige konsekvenser: Mindretal bakker op om at fraråde rejser til Slesvig-Holsten

Danmark har besluttet at fraråde alle unødvendige rejser til hele Tyskland. Arkivfoto: Lars Salomonsen
Både det danske og tyske mindretal har forståelse for, at Danmark nu fraråder alle unødvendige rejser til hele Tyskland.
Annonce

Flensborg/Aabenraa: Tysklands kansler, Angela Merkel, og lederne fra delstaterne blev onsdag eftermiddag enige om, at alle aktiviteter relateret til underholdning og fritidsliv skal aflyses i Tyskland det meste af november i kampen mod coronavirussen.

Derfor kommer det heller ikke som den helt store overraskelse for formanden for det tyske mindretal i Danmark, Hinrich Jürgensen, at det danske udenrigsministerium torsdag besluttede at fraråde alle unødvendige rejser til hele Tyskland.

Tidligere var det i orden at køre til delstaten Slesvig-Holsten, men smittetrykket er nu blevet så højt, at rejser frarådes.

- Det er forståeligt nok, fordi smittetallet er højt i Slesvig-Holsten. Modsat i foråret, da grænsen blev lukket. Da var smittetallet ikke højt i Slesvig-Holsten, siger Hinrich Jürgensen.

Selv om formanden for det tyske mindretal forstår den danske beslutning, så er han ikke i tvivl om, at den vil få menneskelige konsekvenser for medlemmerne af mindretallet.

- Det kommer til at betyde, at vi bliver reduceret i mulighederne for at komme i kontakt med venner og familie i Tyskland, siger Hinrich Jürgensen og tilføjer, at han bestemt ikke håber, at det ender med, at grænsen lukker helt igen.

Annonce

Rammer kulturarbejdet

Hos det danske mindretal i Sydslesvig kommer den danske beslutning heller ikke som den helt store overraskelse, og generalsekretæren for mindretalsorganisationen Sydslesvigsk Forening peger især på, at det vil påvirke kultursamarbejdet over grænsen.

- Når danske musikere, kunstnere og andre samarbejdspartnere ikke kan rejse til Slesvig-Holsten, tager det luften ud af vores danske kulturarbejde, siger Jens A. Christiansen.


Det er forståeligt nok, fordi smittetallet er højt i Slesvig-Holsten.

Hinrich Jürgensen, formand for det tyske mindretal


Lige nu er Sydslesvigsk Forening samtidig presset fra to sider. Det gælder både den tyske nedlukning fra på mandag og den danske beslutning om at fraråde rejser til Slesvig-Holsten.

- Torsdag har vi måttet aflyse flere arrangementer, siger Jens A. Christiansen, der frygter, at situationen hen over grænsen kan blive yderligere udfordret.

- Hvis man fra tysk side ikke får styr på de stigende smittetal inden for de næste to til tre uger, så er det ikke usandsynligt, at stikprøvekontrollen ved grænsen vil blive intensiveret fra tysk side, siger han.

Skulle det ende med en total nedlukning af grænserne, som vi så det i foråret, så er det især det menneskelige element, Jens A. Christiansen har for øje.

- Mange sydslesvigere har familie i Danmark. Så hvis grænserne lukker ned igen, vil det have en stor indvirkning på de sociale samværsmønstre hen over grænsen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Annonce