Annonce
Tarm

Trods naturfrednings-protester: 35 hektar solceller på vej nær Bork

Trods protester fra Danmarks Naturfredningsforening er der givet grønt lys til stort solcelleanlæg. Arkivfoto: Søren Gylling/Scanpix
Teknik- og miljøudvalget giver grønt lys for stort anlæg ved Holmvej, trods protester fra Danmarks Naturfredningsforening.
Annonce

BORK: Siger byrådet også ja, er vejen banet for etablering af et 35 hektar stort solcelleanlæg - svarende til 70 fodboldbaner - ved Holmvej nord for Bork.

Baggrunden for lokalplanen er en ansøgning fra Vores Sol Ejendomsselskab om at opføre et solcelleanlæg vest for de 12 vindmøller på Holmen. Solcelleanlægget vil have en kapacitet på op til 23 MWp og en årlig produktion på cirka 24.000 MWh, hvilket svarer til, at solcelleanlægget vil kunne forsyne omkring 7400 husstande (3275 kWh pr. husstand) med vedvarende el til apparater og lys.

Det var dog ikke et enigt udvalg, der sagde ja til projektet. Jørgen Byskov (O) og Hans Pedersen (K) kunne ikke stemme for; de ønskede, at solcelleanlægget blev placeret inde mellem de vindmøller, der allerede står i området.

Men flertallet i udvalget ønskede altså anlægget etableret - ikke mindst fordi det vil være med til at understøtte Ringkøbing-Skjern Kommunes strategi om at være selvforsynende med energi i 2020.

Det er området inden for den hvide ramme, der skal anvendes til solceller. Det er på cirka 35 hektar. Til højre for ses vindmøllerne i den eksisterende vindmøllepark.
Annonce

DN-protester

Danmarks Naturfredningsforening tog dog kraftigt afstand fra planerne.

"DN kan støtte, at der satses på en hurtig og omfattende udbygning af solcelleanlæg for at fremme produktion af vedvarende energi og dermed en klimaneutral udvikling i kommunen", skriver organisationen.

"Det bør dog ikke ske ved at inddrage områder med naturværdier og landbrugsjord, som egner sig til fødevareproduktion, skovrejsning eller naturgenopretning. Undtagelser herfra kan være ukurante arealer, f.eks. ligger mellem trafikanlæg og byområder", fortsætter DN i sin indsigelse.

"Det pågældende lokalområde lever ikke op til disse kriterier. Der bør desuden ikke gives tilladelse til nye større solcelleanlæg med mindre de etableres i umiddelbar tilknytning til eller på eksisterende bygninger, og før der er vedtaget en temaplan for etablering af solcelleanlæg".

DN opfordrer desuden kommunen til at gennemføre en temaplanlægning for at få styr på, hvor solcelleanlæg kan placeres i kommunen.

Men alt tyder altså på, at anlægget ved Holmvej bliver etableret.

Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE går fri af nedrykning: Nu kan festen begynde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Antons hus kan du få for 100.000 kroner

Annonce