Annonce
Sydjylland

Trods nedskydninger: Vildsvinene har bidt sig fast i Sønderjylland

Naturstyrelsen forsøger i øjeblikket at gøre Danmark vildsvinefrit, da vildsvienne kan være smittevej for den frygetde afrikanske svinepest, som især er udbredt i Østeuropa, men senest også er identificeret i Belgien. Foto: Morten Juhl/Scanpix

Trods en intensiveret jagt på vildsvin vurderer Naturstyrelsen, at der er omkring 100 vildsvin i Sønderjylland. Der er nedskudt 46 i år, men alligevel er det ikke lykkedes at nedbringe antallet.

Annonce

Frygt: Jægerne har fået lov at skyde dem om natten, der er lavet foderpladser, så jægerne nemmere kan finde dem, og opmærksomheden på det frygtede dyr fra syd har været enorm. Alligevel er det ikke lykkedes at nedbringe antallet af vildsvin i Sønderjylland det seneste år.

Naturstyrelsen, der har opgaven med at overvåge og skyde vildsvinene, vurderer, at der lige nu er omkring 100 vildsvin i Sønderjylland. Dermed er antallet på samme niveau som for et år siden, hvor vurderingen lød på mellem 50 og 100. Det på trods af, at der er igangsat flere initiativer for at fjerne vildsvinet fra den danske natur af frygt for den afrikanske svinepest, der kan koste landbruget en eksport på omkring 11 milliarder kroner om året. Danske jægere har siden marts fået lov at jage vildsvinet om natten, og det har indtil videre resulteret i 46 nedskudte svin i 2018.

- Vi kan jo konstatere, at der er kommet flere til i løbet af året. For der er blevet aflivet 46 styk. Vildsvinene har fået smågrise, så hvis vi slet ikke havde gjort noget, ville mængden bare have vokset, siger Inger Gillesberg, der er lokal skovrider ved Naturstyrelsen.

Vildsvinehegn


  • Vildsvinehegnet blev i juni vedtaget af et stort flertal i Folketinget bestående af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.
  • Hegnet bliver cirka 68 km langt, 1,5 meter højt og graves cirka 50 centimeter ned i jorden. Det kommer til at koste cirka 80 millioner kroner og forventes at stå færdigt i sidste halvdel af 2019.
  • Vildsvinehegnet skal forsøge at forhindre den afrikanske svinepest i at komme til Danmark. Svinepesten er en smitsom virussygdom hos svin, som kan spredes til danske svinebesætninger via vildsvin. Bliver sygdommen konstateret i en dansk svinebesætning, vil det stoppe dansk svineeksport til lande uden for EU.
  • I begyndelsen af august godkendte miljøstyrelsen hegnet, og dermed var hegnet mere eller mindre en realitet. Der er dog endnu ikke fundet en entreprenør til at opføre hegnet.
  • Omkring 80 grundejere må afgive en del af deres jord, så Naturstyrelsen kan opsætte og vedligeholde grænsehegnet
Annonce

Stor vintereffekt

Selvom indsatsen mod vildsvin og afrikansk svinepest indtil videre ikke har resulteret i færre vildsvin på dansk jord, forventer hun, at antallet især de kommende måneder vil falde. Naturstyrelsen håber blandt andet, at de foderpladser, som er opsat for at tiltrække vildsvinene til steder, hvor jægerne kan nedskyde dem, bliver et mere effektivt redskab i vintermånederne.

- Henover en forår- og sommersæson, hvor der er masser af majsmarker, hvor de har kunnet finde føde, har det ikke været muligt at gøre den helt store indsats. Det har været nødvendigt at bruge det her år på at rulle det setup ud, som har været nødvendigt, og det skal så stå sin prøve her over vinteren, siger hun.

Annonce

Ingen garanti

I sidste halvdel af 2019 forventer Naturstyrelsen, at det omdiskuterede vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse står færdigt. Men selvom hegnet skal fungere som det helt store våben mod vildsvinene, tør Inger Gillesberg ikke garantere, at der ikke også er vildsvin i Sønderjylland om et år.

- Vi gør så stor en indsats, vi overhovedet kan. Men det afhænger blandt andet også af, hvordan indsatsen syd for grænsen fungerer.

Vil der være færre vildsvin om et år?

- Det er målet. Er der ikke det, vil mit svar være, at vi ikke er lykkedes med den opgave, vi skulle udføre, og at opgaven har været meget større end forudset, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Regionalt

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Danmark

Live fra pressemøde: 'Smittetal er gået fuldstændig bananas' - hele verdenskortet kan snart blive orange

Annonce