Annonce
Haderslev

Trods protester: Massivt flertal vil stemme for højhus

Allan Emiliussen, der er gruppeformand for den borgerlige fællesgruppe, forventer, at samtlige 18 medlemmer af fællesgruppen stemmer for højhusplanerne på Haderslev Havnn - også trods de massive protester. Arkivfoto:Timo Battefeld
Når Haderslev Byråd tirsdag har Honnørkaj-planerne på dagsordene, vil et stort flertal stemme for. Gruppeformanden for den borgerlige fællesgruppe, Allan Emiliussen, betegner projektet som godt og spændende.

Trods massive protester fra fagfolk inden for arkitektur og byudvikling samt bekymrede borgere og frustrerede naboer tyder alt på, at planerne for Honnørkajen bliver vedtaget med massivt flertal i byrådet tirsdag.

I Socialdemokratiet bliver stemmerne givet fri, og selv om Bent Vedsted Rønne, Jens Christian Gjesing og Finn Lykkeskov helt sikkert stemmer imod, vil et flertal af deres partifæller formentlig stemme for byggeplanerne. Det gælder også i den borgerlige fællesgruppe. Her er det gruppeformand Allan Emiliussens (V) opgave at samle tropperne.

- Og jeg vil henstille til, at samtlige 18 medlemmer af fællesgruppen stemmer for. Umiddelbart ser det her og nu ud til at blive sådan, men i særlige sager, hvor der er særlige interesser på spil, kan alt aftales, bare det bliver gjort inden byrådsmødet, siger Allan Emiliussen mandag eftermiddag inden fællesgruppens møde.

Annonce

Rundt om Honnørkaj-projektet

Projektet på Honnørkajen kræver en ændring af lokalplan og kommuneplan. Under høringsperioden fra den 27. august til den 23. oktober indkom der 46 høringssvar.

36 bidrag kom  fra borgere. 34 er bekymrede/kritiske over for projektet. To er positive.

Ni bidrag kom fra organisationer: By og Land Haderslev, Akademirådet, Søslangens Bestyrelse, Bestyrelsen bag Helene, §17, stk. 4 Udvalg for tilgængelighed, Nationalmuseet, Haderslev Domsogn, Haderslev Stift og Kulturmiljrådet for Sønderjylland. Otte er kritiske/bekymrede over for projektet. §17 stk. 4 Udvalg for tilgængelighed bidrager med anbefalinger i forbindelse med handicapvenlighed.

Et bidrag fra myndighed: Kgl. Bygningsinspektør vurderer, at der ikke er grund til at gøre indsigelse.

Inden forslaget overhovedet blev lavet, blev der afviklet en idéhøring. Der indkom 34 høringssvar, mange af dem stærkt kritiske.

Allan Emiliussen oplyser, at fællesgruppens drøftelse om havneplanerne vil blive kædet sammen med et medlemsinitiativ fra Slesvigsk Partis Carsten Leth Schmidt. Carsten Leth Schmidt har ønsket, at der bliver nedsat et arkitekturråd i Haderslev, hvor uvildige fagfolk uden tilknytning til Haderslev Kommune i samarbejde med kommune og investorer kan kvalificere fremtidige byggeplaner, inden de når offentlighedsfasen.

Godt med nyskabelse

Allan Emiliussen stemmer selv ja til havneplanerne, fordi han kan lide tanken om nyskabelse på havnen:

- Jeg har også læst indsigelserne fra kritikerne, men ud fra en samlet vurdering mener jeg, at det er et godt projekt, siger han.

Kan du forstå, at mange borgere føler, at deres indsigelser bliver overhørt?

- Det er sådan i en demokratisk proces, at der altid vil være høringssvar, der stritter hver sin vej. I denne sag stritter de i samme retning af forskellige årsager som højde, skygge og byens profil. Der er forskelligt. Men jeg taler også med mange borgere, der er positive. De skriver bare ikke høringssvar, siger Allan Emiliussen.


Jeg taler også med mange borgere, der er positive. De skriver bare ikke høringssvar.

Allan Emiliussen (V), formand for den borgerlige fællesgruppe


Men bør man slet ikke lytte til dem, der er kritiske og bekymrede?

- Jo, det sker også tit. Men det står ikke alene. Jeg synes, at man fra investorside har vist hensynsfuldhed. De har sagt, at der kan drejes på alle knapper med hensyn til udseendet, og at der kan komme ændringer. Højden kan forskrække, ja. Men der er taget de hensyn, der kan tages. Der vil være nogen, som mister, jeg håber bare, at endnu flere vinder, siger Allan Emiliussen, der særligt glæder sig over et forhold:

Annonce

Offentlig adgang i toppen

- Jeg er glad for, at der er ført til protokols i udvalget for plan og miljø, at de øverste etager kan friholdes til liberale erhverv, og at borgerne inkluderes og inddrages, så de også føler, at det bliver ”vores” projekt. Det skaber værdi. For mig at se gør det ikke noget, at man udfordrer gamle planer. Jeg er meget glad for blandingsformerne på havnen, og mener ikke, det går ud over Jomfrustiprojektet eller domkirken. Javel, størrelsen i sig selv kan være skræmmende, men vi får noget, som det bliver spændende at dreje af fra Omkørselsvejen eller motorvejen for at se og bo i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Kvinde blev væk fra retten: Nu er hun dømt for at lade sine seks hunde bo i mørk gang fyldt med urin og afføring

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Kolding For abonnenter

Politikerne i Kolding fordeler over 55 millioner i ny budgetaftale: Se hvem der får del i nogle af de mange millioner

Kolding

Efter proteststorm fra forældre: Nu sættes der penge af til at gøre det bedre for unge handicappede

Annonce