Annonce
Erhverv

Trods rygter om rentelimbo i Europa og USA: Norge hæver renten

Odd Andersen/Ritzau Scanpix
Udsigterne for norsk økonomi er bedre end ventet, vurderer centralbank, der hæver renten.

Efter de europæiske og amerikanske centralbanker begge har luftet idéen om, at der kan være rentenedsættelser på vej for at hjælpe væksten på de to store økonomier, går Norges centralbank kontra og hæver renten.

Det oplyser det norske nyhedsbureau NTB.

Renten er hævet fra en procent til 1,25 procent.

Renten er groft sagt prisen for at låne penge af centralbanken. Når det bliver billigere at låne penge, bliver de andre banker mere tilbøjelige til at låne penge ud til private og virksomheder.

Muligheden for at låne penge hænger tit sammen med inflationen - altså hvordan priserne udvikler sig. Hvis forbrugere har flere penge til forbrug, har det tidligere skabt et løft i priserne.

Dermed får man mindre for det samme beløb, og værdien af valutaen er dermed svækket.

Efter den norske centralbanks melding er den norske krone steget i værdi målt mod den danske krone, skriver Ritzau Finans.

I Europa skulle formålet med en rentesænkning være at sætte gang i væksten i Eurozonen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce