Annonce
Sydjylland

Trods socialdemokratisk løfte om nedrivnings-millioner: Uvis fremtid for faldefærdige øjebæer

Finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S) kan ikke svare på, hvornår kommunerne kan forvente at få fordoblet millionerne til nedrivning af øjebæer. Han understreger, at det fortsat er et mål for regeringen af finde ekstra 115 millioner. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Socialdemokratiet har flere gange lovet at fordoble puljen til nedrivning af faldefærdige huse, men partiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S) kan ikke sige, hvornår det sker. Pengene mangler på finanslovsforslaget.
Annonce

Millioner: Først var Socialdemokratiet sure over, at den tidligere VLAK-regering satte for få penge af til at rive faldefærdige huse ned. Dernæst lovede partiet, at man ville finde 115 millioner kroner ekstra til formålet.

Men nu hvor socialdemokraterne har vundet regeringsmagten, er der kun sat to millioner kroner ekstra af til formålet på finanslovsforslaget, og finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S) kan ikke sige, hvornår de ekstra 115 millioner kroner falder ned i landdistrikternes turban.

- Det er ikke alle udspil, vi har præsenteret gennem de sidste fire år, som vi kan klare med en enkelt finanslov. Jeg er glad for, at vi trods alt har løftet puljen med to millioner, siger Rabjerg.

Men det kommer man jo ikke så langt for?

- Nej, jeg er helt klar over, at der er langt op til det, vi har sagt, at vi vil gøre. Det er fortsat målsætningen, og det vi diskuterer nu her med finansloven, hvor der er en forhandlingsreserve på to milliarder, og ellers er der jo kommende økonomiske aftaler, hvor det er en mulighed at prioritere det.

Men fordoblingen af nedrivningspuljen er ikke prioriteret lige nu?

- Jeg synes, at man kan sige på den positive side, at puljen er bevaret og løftet en lille smule. I forhold til kommunernes økonomi har vi givet en betydelig saltvandsindsprøjtning i den kommunale økonomi ved at lave den bedste kommuneaftale i ti år. Kommunerne har fået flere økonomiske muskler, og der har de muligheden for at prioritere det her område.

Kan du love, at regeringen finder de 115 millioner kroner?

- Det er stadig et mål for regeringen at komme derop, og det er blandt andet det, vi skal vurderes på, næste gang der er valg.

Hvor højt står det på prioriteringslisten?

- Vores absolutte førsteprioritet er at give velfærden et betydeligt løft med eksempelvis flere hænder i institutionerne. Det er det, vi har leveret på først.

Er det hensigtsmæssigt at komme med alle de her løfter i opposition, og så ikke være i stand til at levere på dem? Der er jo en masse folk i landdistrikterne, der har forventninger til jer?

- Jeg synes, vi har været en ansvarlig opposition i forhold til vores økonomiske politik og de løfter, der er givet. Vi siger meget ærligt, at vi ikke kommer i mål med alt på den første finanslov, men når regeringsperioden er ved at være slut, så fanger bordet, og så skal vi måles på det, vi har leveret. Der er nedrivning og forskønnelse klart et element.

Sagen om nedrivningsmillionerne

  • I sit nærhedsudspil fra 2018 lovede Socialdemokratiet, at man ville tildele ekstra 115 millioner kroner til den daværende nedrivningspulje.
  • Det løfte gentog daværende ordfører for landdistrikter og øer, Magnus Heunicke (S), da VLAK-regeringen i april slog nedrivningspuljen og statens byfornyelsespulje sammen.
  • For nyligt har den socialdemokratiske regering fremlagt sit finanslovsudspil, og heri fremgår det, at regeringen kun har fundet to millioner kroner ekstra til nedrivning, så puljen er steget fra 143,5 millioner kroner til 145,3 millioner kroner i 2020.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce