Annonce
Tarm

Trods stærekasser i kommunen: Færre fik en fartbøde i 2018

Stærekasse, ATK, ATK-stander, ATK-station, Herningvej, Tørrecentral, Tørrecentralen
Selvom der bliver trådt godt på speederen hos bilister i Ringkøbing-Skjern, er der ikke blevet flere fartbøder, viser tal fra rigspolitiets automatiske trafik kontrol (ATK)

Ringkøbing-Skjern: Rute 15 med Herningvej og Ringkøbingvej ved Opsund og på Holstebrovej fra Skjern mod Holstebro.

Det er her, bilisterne i Ringkøbing-Skjern har haft mest travlt med at nå fra A til B i 2018, viser tal fra Rigspolitiet.

De samme tal viser også, at færre bilister kørte for stærkt, eller i hvert fald blev fanget i at gøre det, sidste år sammenlignet med i 2017. Her blev i alt 171.243 bilister målt, da de passerede politiets mobile fotovogne i 2017, og her kørte 4707 for stærk.

Det tal faldt i 2018 til 4653 bøder, selvom 36.131 flere biler passerede en stærekasse eller mobil fotovogn. Det svarer til 2,2 procent af de forbipasserende bilister – eller 12,7 fartbøder dagligt i 2018.

- Umiddelbart kan det tyde på, at der i hvert fald er nogen, der kører lidt pænere end året før. Men der er stadig for mange, der kører for stærkt, siger leder af færdsels- og hundeafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi, Morten Bujakewitz.

- Grunden til, at vi er så fokuseret på hastighed, er, at det er en de faktorer, der er skyld i flest ulykker og dræbte i trafikken, og specielt i Midt- og Vestjylland. Det hænger sammen med, at vi har lavet en analyse på trafikuheld her i landsdelen, og noget af det, der adskiller os fra resten af landet, er, at vi har en meget høj andel af det, man kalder ’mødeuheld’, hvor køretøjer støder frontalt ind i hinanden.

- Det sker især på landevejene, og her er hastigheden altså en afgørende faktor for, om man slipper heldigt eller uheldigt ud af sådan et sammenstød, siger Morten Bujakewitz.

Det er nu ikke, fordi fotovognene har foretaget flere fartmålinger i 2018. Faktisk er der foretaget 51 færre målinger end i 2017, og det skyldes ikke stærekassernes ankomst på rute 15 – De stod nemlig ’kun’ for 32 fartmålinger.

- Det er en prioritering. Vi forsøger hele tiden at finde de steder at placere os, så det giver færrest ulykker i trafikken. Jeg tænker ikke, at stærekasserne er årsagen til, at vi ikke har lavet flere målinger. Men jeg kan ikke sige præcis, hvorfor der er færre målinger i Ringkøbing-Skjern -udover at vi har prioriteret andre steder, siger Morten Bujakewitz.

Annonce

Fartsyndere

De hurtigste fartsyndere i 2018

Der er tilsyneladende bare noget med de lange, lige veje som Ringkøbingvej, Holstebrovej og Herningvej, der kan få hjulene til at hvine.

Sidstnævnte lagde også asfalt til de absolut højest målte hastigheder med henholdsvis 174 kilometer i timen og 161 kilometer i timen, som begge blev målt i december 2018.

Den største registrerede fartsynder finder man også på rute 15 Herningvej i 2017. Her blev turen til Ringkøbing tilbagelagt med 181 kilometer i timen.

Hastigheden på landevejen er med sine 80 kilometer i timen blevet overskredet med over 100 procent og medfører i alle tilfælde en ubetinget frakendelse af kørekortet, en bødesum - ifølge bødeberegnere - på 8000 kroner.

Ved en ubetinget frakendelse af kørekortet bliver frakendelsestiden fastsat til mellem seks måneder og 10 år. Når frakendelsestiden er udløbet, skal man generhverve førerretten, hvis man vil køre et motorkøretøj, som kræver kørekort.

Kilde: Data fra Rigspolitiets, politiets hjemmeside og bedrebilist.dk

Fartbødernes holdeplads

I 2017 udskrev politiet fartbøder til 1335 ud af 87.279 bilister på rute 15, som skifter navn fra Herningvej til Ringkøbingvej og tilbage til Herningvej på turen mellem Ringkøbing og Videbæk. I 2018 steg selve antallet af fartbøder en smule på Herningvej til 1435 bilister ud af 129.153 bilister. Det svarer til knap fire fartbøder om dagen.

Den statistik har stærekasserne en vis del af ’æren’ i. Alene i december blev hele 408 bilister fotograferet på strækningen med en fartbøde som resultatet. Det svarer til godt en fjerdedel (28,43%) af de 1435 bilister, som fik en fartbøde på strækningen tidligere på året.

- Det billede så vi også i Thy, da den første stærekasse kom op der. Der var virkelig mange, der blev overrasket. Men billedet er, at antallet af fartbøder falder jævnt med tiden, når det går op for folk, at den er der. Det er fordelen ved stærekassen, at den giver en fartnedsættelse på ét specifikt sted. Men ulempen er, at man kan se, at farten stiger igen på hver side af stærekassen – Der har fotovognene så deres berettigelse, fordi de er mere uforudsigelige, siger Morten Bujakewitz.

Så selvom bødeantallet er en smule højere i 2018, så er bødefrekvensen, det vil sige andelen af bilister, der har fået en fartbøde på rute 15, faktisk faldet fra 1,53 procent til nu 1,11 procent i 2018.

- Den lavere bødefrekvens per bilist kan hænge sammen med, at folk nu ved, hvor stærekasserne står henne, siger Morten Bujakewitz.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Brandvæsnet rykkede ud til busbrand

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Erhverv For abonnenter

Fællestillidsmand er chokeret over nedlukning: Det er noget rigtig skidt

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];