Annonce
Sydjylland

Trods V-lussing: Stadig flertal til blå blok i regionen

Venstre med regionsrådsformand Stephanie Lose i spidsen står ifølge Jysk Fynske Mediers meningsmåling til at få en vælger-lussing ved det kommende valg, da Venstre med en stemmeprocent på 30,0 procent står til at miste hver syvende vælger i forhold til valget i 2013, mens Socialdemokratiet med Poul-Erik Svendsen i spidsen står til få en lille fremgang fra 26,7 til 27,3 procent af stemmerne. Arkivfoto: Anders Brohus

Meningsmåling foretaget af Jysk Fynske Medier før regionsrådsvalget viser, at der stadig er et borgerligt flertal i Region Syddanmark trods svigtende opbakning til Venstre, der mister over fem procentpoint. SF står til at blive valgets vinder med e

Politik: Venstre står til at få en vælger-lussing af de helt store ved det kommende regionsrådsvalg.

Ifølge en meningsmåling foretaget af Jysk Fynske Medier vil partiet miste hver syvende vælger, mens SF med den tidligere udenrigsminister Villy Søvndal står til at blive regionsrådsvalgets vinder med en fremgang på 3,1 procentpoint.

Det borgerlige flertal med Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance går fra et resultat på 55,6 procent af vælgerne ved valget i 2013 til en tilbagegang til 49,2 procent af vælgerne i meningsmålingen - men står stadig solidt i forhold til en opbakning på 40,9 procent til den røde blok bestående af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

Annonce

Trods tilbagegang fra 35,4 ved seneste valg til 30,0 procent i målingen mener regionsrådsformand Stephanie Lose (V), at det er et positivt resultat set i lyset af, at tidligere formand Carl Holst (V), der nu er væk, trak næsten 100.000 personlige stemmer ved sidste valg.

Med udsigt til 2,3 procent af stemmerne er Alternativet lige på vippen til et enkelt mandat. Radikale Venstre synes med udsigt til 4,6 procent af stemmerne at være sikker på minimum ét mandat. Blå blok skal således blot have støtte fra et af de to partier for at have flertallet hjemme.

Radikale mod blå

Radikale Venstres spidskandidat, Nils Sjøberg, peger umiddelbart på Stephanie Lose.

- Og det gør vi, fordi vi håber på at få mulighed for at trække Venstre ind mod midten. Jeg synes, at det er lykkedes for Lose at gøre det godt efter Carl Holst. Jeg synes, at hun har markeret sig godt, og derfor vil vi langt hen af vejen fortsætte den politik, som vi regionen har nu. Fordi der er langt hen ad vejen blevet ryddet op i organisationen, og der er virkeligt ført en meget klar økonomisk politik.

Alternativets nuværende regionsrådsmedlem, Andreas Lund Andersen, afviser på forhånd at forholde sig til, hvor partiet vil placere sig.

- Vi tilhører hverken den røde eller den blå blok. Vi er den grønne blok. Og på valgnatten står vi der, hvor vi synes, at Alternativet kan få mest indflydelse med den politik, som vi gerne vil føre i regionsrådet.

Villy Søvndal står med SF til at blive valgtes vinder med fremgang fra 4,5 procent ved valget i 2013 til 7,6 procents opbakning blandt vælgerne i den nye meningsmåling.

Han kalder opbakningen et skulderklap til de nuværende medlemmer af regionsrådet for SF og tilføjer, at hans egen tilstedeværelse formentlig også trækker nogle stemmer.

Det nye parti i Danmark Nye Borgerlige, der står til et pænt resultat i forhold til et kommende folketingsvalg, opnår i Jysk Fynske Mediers meningsmåling blot 0,5 procents opbakning i regionen, hvilket i givet fald vil sende det nuværende regionsrådsmedlem Holger Gorm Petersen ud i kulden ved det kommende valg.

Regionsrådsvalg

21. november i år er der regionsrådsvalg, hvor 41 politikere i Region Syddanmark skal vælges for perioden 2018 til 2021.Ved seneste valg i 2013 blev Venstre med Carl Holst i spidsen største parti med en vælgeropbakning på 35,4 procent.

Siden er Carl Holst gået af som regionsrådsformand og blevet afløst af Stephanie Lose (V).

Ved valget i 2013 fordelte mandaterne sig således: Venstre 15, Socialdemokraterne 12, Dansk Folkeparti 5, Konservative 3, Enhedslisten 2, SF 2, Radikale Venstre 1 og Liberal Alliance 1.Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Sønderborg

Så du det?

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce