Annonce
Danmark

Trods vaccine af plejehjemsbeboere: Stadig fare for smitte på plejehjemmene

På landets plejecentre bliver de sidste beboere, der har ønsket det, vaccineret fredag med første dosis. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Selvom de sidste plejehjemsbeboere, som har ønsket det, bliver vaccineret fredag, er der ingen garanti for coronafred blandt de sårbare ældre. Mere end halvdelen af personalet mangler nemlig stadig første vaccinedosis.

Vaccination: Vaccinerne mod coronavirus, som nu er på vej ud blandt danskerne, vækker et lettelsens suk blandt unge og gamle i alle dele af landet.

På mindre end to uger har alle beboere på landets plejehjem, som har ønsket det, fået første dosis af vaccinen. Men selvom de ældre beboere på landets plejehjem har fået væsker sprøjtet ind i kroppene for at danne antistoffer, er plejecentrene herhjemme ikke sikret coronafrit land.

Avisen Danmark har lavet en rundspørge blandt kommuner i hele landet for at finde ud af, hvor stor en del af personalet på plejecentrene, der har fået første stik.

Annonce

Ud af 23 kommuner er kun to enten næsten eller helt i mål med at vaccinere personalet fredag. I de resterende kommuner er højst omkring halvdelen af plejepersonalet vaccineret, og mange steder har man kun modtaget doser nok til de, der har været på arbejde, mens beboerne skulle vaccineres.

Ingen ændring

I Skanderborg Kommune har i alt 95 medarbejdere på plejecentrene fået første vaccinedosis. Det svarer til en fjerdedel af personalet.

Annie Gutzke Rasmussen er daglig leder på Plejecenter Møllehjørnet i Skanderborg, og her er situationen den samme som i resten af kommunen. Kun de medarbejdere, der var på arbejde, da beboerne blev vaccineret, har fået første stik. Så selvom beboerne formentlig snart har dannet antistoffer mod virussen, ændrer det ikke på dagligdagen foreløbigt.

- Vi skal jo stadigvæk være påpasselige, for der går noget tid, før vaccinen virker. Endnu betyder det ingen ændringer. Vi arbejder som hidtil med de restriktioner og værnemidler, der har været krav om hele tiden, siger hun.


Det er efterhånden blevet hverdag for personalet med de ekstra opgaver og med påpasseligheden, fordi det har strakt sig over så lang tid.

Annie Gutzke Rasmussen, daglig leder, Plejecenter Møllehjørnet, Skanderborg


Annonce

Det er blevet hverdag

Siden 11. marts, da statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde lukkede store dele af landet ned, har plejecentrene været styret af restriktioner. Over foråret og dele af sommeren var der oven i købet lukket ned for besøg på plejecentrene.

På Møllehjørnet i Skanderborg fortæller Annie Gutzke Rasmussen, at restriktionerne og den evindelige fare for smitte ikke lader til at påvirke personalet synderligt. De giver ikke udtryk for, at det er noget, der bekymrer dem særligt.

- Det er efterhånden blevet hverdag for personalet med de ekstra opgaver og med påpasseligheden, fordi det har strakt sig over så lang tid, siger hun.

Coronavirus på danske plejehjem

Bekræftede smittede blandt plejehjemsbeboere: 2505

Dødsfald blandt bekræftede smittede: 523

Plejehjem med bekræftede smittetilfælde blandt beboere: 341 ud af 942 plejehjem

Annonce

Ingen ved hvornår

I den rundspørge, som Avisen Danmark har lavet blandt en række danske kommuner, svarer hovedparten, at man ikke ved, hvornår det resterende plejepersonale kan forvente første stik af vaccinen. Det afhænger blandt andet af, hvor mange vacciner de enkelte vaccinationscentre modtager, om anden dosis skal gives efter tre eller seks uger og hvor mange, der skal have vaccinen før plejepersonalet, som er nummer fire på listen over det danske vaccineprogram.

I Billund Kommune er beskeden, at det resterende plejepersonale vil blive tilbudt vaccine i Esbjerg i de næste uger. Sker det, er der dog fortsat lange udsigter til sænkede skuldre blandt de ældre og deres plejere.

Hvis alt personale på et plejehjem er vaccineret færdigt første gang om et par uger, går der en måneds tid fra nu, før smittefaren er nogenlunde ovre - og i det regnestykket er ikke medregnet de fem procent, som ikke kan vide sig sikre, selv efter en vaccine er givet. Derimod er medregnet ventetiden, før vaccinen virker.

Dernæst skal også anden dosis gives til alle på plejehjemmet, før vaccinen har sin fulde effekt.

Annonce

Vigtig ventetid

Netop ventetiden før effekt er en vigtig faktor. Det bevidner en nyopstået smitte på et plejehjem i Aarhus.

Ifølge TV 2 er tre ansatte og seks beboere nemlig testet positive for coronavirus på plejehjemmet Kongsgården. Det er sket, efter alle tre medarbejdere og tre af beboerne var blevet vaccineret med første dosis den 29. december. De øvrige tre beboere var denne dato allerede isoleret på grund af mistanke om smitte.

- Smitte blandt vaccinerede kender man fra USA. Vaccinen har ikke en effekt fra det øjeblik, den bliver sprøjtet ind. Det er ikke et udtryk for, at vaccinen ikke virker, forklarer professor i infektionssygdomme Jens Lundgren til TV 2.

Vaccinen begynder nemlig først at virke to uger efter, at man har fået første dosis, og den er først 95 procent effektiv efter andet stik.

Tilbage på plejehjemmet i Skanderborg er den daglige leder godt bekendt med udsigterne, og hun forventer ingen helt normal hverdag igen foreløbigt.

- Der er jo ingen garanti for, at man ikke kan få coronavirus, selvom man er vaccineret. Derfor skal vi på plejehjemmet fortsætte med at indordne os under de her restriktioner, indtil stort set hele befolkningen er vaccineret, siger Annie Gutzke Rasmussen.

Disse 23 kommuner har deltaget i Avisen Danmarks rundspørge

Hedensted, Odder, Holstebro, Billund, Ringkøbing-Skjern, Haderslev, Vejle, Favrskov, Brønderslev, Sønderborg, Hjørring, Struer, Varde, Vejen, Randers, Skanderborg, Hvidovre, Roskilde, Svendborg, Middelfart, Køge, Nyborg og Faaborg-Midtfyn.

Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Ballade på Strucksallé: - Vi ved, hvem de er - og hvor de bor

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce