Annonce
Kolding

Trods videoovervågning og grundlovsforhør: Sag om knivstikkeri i Borchs Gård er lagt i graven

Det var her i Borchs Gård, at knivoverfaldet skete. Politiet oplyste i starten, at der nok stod 12 mennesker bag overfaldet, men det tal blev senere nedjusteret til fem-seks stykker. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
Den 31-årige mand, der blev stukket i maven, var en russisktalende rumæner, men den 31-åriges overfaldsmænd bliver aldrig fundet. Politiet har nemlig lukket sagen.

Kolding: Der kommer ikke en afklaring på, hvem der i september sidste år stak en 31-årig mand ned i Borchs Gård under en bytur.

Det oplyser vicepolitiinspektør Frede Nissen, der er leder af Efterforskningscenter Syd.

- Sagen er blevet henlagt tidligere på året. Man har ikke kunnet finde tilstrækkelige beviser, siger Frede Nissen.

Den 31-årige blev stukket i maven den 2. september klokken 02.36. Man frygtede, at han var blevet ramt i milten, men manden forlod senere hospitalet uden at have været i livsfare. Overfaldet skete ifølge politiet, efter to grupperinger kom i slagsmål, og i slutningen af januar blev tre tjetjenere fremstillet i grundlovsforhør sigtet for overfaldet.

Dengang fortalte Frede Nissen, at tjetjenerne var blevet provokeret af en russisktalende mand.

- Sagen forholder sig sådan, at den forurettede er rumæner. Det, vi lægger til grund for overfaldet hos politiet, er, at han kan tale lidt russisk. Rusland og Tjetjenien har jo ikke et godt forhold. En af vores teser er, at det er baggrunden for overfaldet, sagde Frede Nissen.

Tjetjenerne blev efter grundlovsforhøret løsladt, da dommeren ikke mente, at der var beviser nok til at fængsle mændene. Sigtelsen blev opretholdt, men er altså nu frafaldet.

Annonce

Sagen kort

  • Politiet oplyste den 2. september 2018, at en 31-årig mand om natten klokken 02.36 var blevet stukket i maven, og at man frygtede, han var blevet ramt i milten. Manden blev kørt på hospitalet og udskrevet.
  • Overfaldet skete ifølge politiet, efter to grupperinger kom i slagsmål. Den ene gruppe, som bestod af mænd af mellemøstligt udseende, overfaldt angiveligt den anden helt umotiveret.
  • I starten sagde politiet, at omkring 10-12 mænd stod bag overfaldet. Det blev senere nedjusteret til fem-seks stykker.
  • I slutningen blev tre tjetjenere fremstillet i grundlovsforhør sigtet for knivoverfaldet. Tjetjenerne blev løsladt efter grundlovsforhøret, men sigtelsen opretholdt.
  • Siden har politiet henlagt sagen.

Godt politiarbejde

Frede Nissen har tidligere oplyst, at man har brugt videoovervågning i arbejdet med at finde frem til gerningsmændene. Trods videomaterialet lykkedes det altså ikke for politiet at finde frem til mændene.

- Hele beviskæden, og der indgår video også, har vi ikke kunnet bruge. Summen af det hele er, at vi ikke har kunnet føre sagen, siger Frede Nissen.

Kan du forstå, hvis folk vil tænke, at det her ikke er godt nok politiarbejde?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Jeg ved, hvad der er sket i sagen, og der er lavet et kæmpe og godt politiarbejde. Der er simpelthen bare ikke bevis i sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

112

Se billederne: Væltet lastbil med skinker forventes fjernet mellem klokken 13 og 14

Annonce