Annonce
Kolding

Trods videoovervågning og grundlovsforhør: Sag om knivstikkeri i Borchs Gård er lagt i graven

Det var her i Borchs Gård, at knivoverfaldet skete. Politiet oplyste i starten, at der nok stod 12 mennesker bag overfaldet, men det tal blev senere nedjusteret til fem-seks stykker. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
Den 31-årige mand, der blev stukket i maven, var en russisktalende rumæner, men den 31-åriges overfaldsmænd bliver aldrig fundet. Politiet har nemlig lukket sagen.

Kolding: Der kommer ikke en afklaring på, hvem der i september sidste år stak en 31-årig mand ned i Borchs Gård under en bytur.

Det oplyser vicepolitiinspektør Frede Nissen, der er leder af Efterforskningscenter Syd.

- Sagen er blevet henlagt tidligere på året. Man har ikke kunnet finde tilstrækkelige beviser, siger Frede Nissen.

Den 31-årige blev stukket i maven den 2. september klokken 02.36. Man frygtede, at han var blevet ramt i milten, men manden forlod senere hospitalet uden at have været i livsfare. Overfaldet skete ifølge politiet, efter to grupperinger kom i slagsmål, og i slutningen af januar blev tre tjetjenere fremstillet i grundlovsforhør sigtet for overfaldet.

Dengang fortalte Frede Nissen, at tjetjenerne var blevet provokeret af en russisktalende mand.

- Sagen forholder sig sådan, at den forurettede er rumæner. Det, vi lægger til grund for overfaldet hos politiet, er, at han kan tale lidt russisk. Rusland og Tjetjenien har jo ikke et godt forhold. En af vores teser er, at det er baggrunden for overfaldet, sagde Frede Nissen.

Tjetjenerne blev efter grundlovsforhøret løsladt, da dommeren ikke mente, at der var beviser nok til at fængsle mændene. Sigtelsen blev opretholdt, men er altså nu frafaldet.

Annonce

Sagen kort

  • Politiet oplyste den 2. september 2018, at en 31-årig mand om natten klokken 02.36 var blevet stukket i maven, og at man frygtede, han var blevet ramt i milten. Manden blev kørt på hospitalet og udskrevet.
  • Overfaldet skete ifølge politiet, efter to grupperinger kom i slagsmål. Den ene gruppe, som bestod af mænd af mellemøstligt udseende, overfaldt angiveligt den anden helt umotiveret.
  • I starten sagde politiet, at omkring 10-12 mænd stod bag overfaldet. Det blev senere nedjusteret til fem-seks stykker.
  • I slutningen blev tre tjetjenere fremstillet i grundlovsforhør sigtet for knivoverfaldet. Tjetjenerne blev løsladt efter grundlovsforhøret, men sigtelsen opretholdt.
  • Siden har politiet henlagt sagen.

Godt politiarbejde

Frede Nissen har tidligere oplyst, at man har brugt videoovervågning i arbejdet med at finde frem til gerningsmændene. Trods videomaterialet lykkedes det altså ikke for politiet at finde frem til mændene.

- Hele beviskæden, og der indgår video også, har vi ikke kunnet bruge. Summen af det hele er, at vi ikke har kunnet føre sagen, siger Frede Nissen.

Kan du forstå, hvis folk vil tænke, at det her ikke er godt nok politiarbejde?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Jeg ved, hvad der er sket i sagen, og der er lavet et kæmpe og godt politiarbejde. Der er simpelthen bare ikke bevis i sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce