Annonce
Haderslev

Trodsede trussel mod sommermarked: - De idioter skal ikke holde os tilbage

For Alma Hansen var det aldrig et emne ikke at møde op til markedet torsdag. Foto: Jonas Bisgaard Kristensen
Kræmmerne på det ugentlige sommermarked ved Gram Slot var enige om ikke at lade den trussel, som var blevet fremsat mod arrangementet, ødelægge deres dag. Slottets direktør besluttede sig for at være så åben om situationen, som det var muligt.

Gram: En trussel mod det ugentlige sommermarked ved Gram Slot fik torsdag ikke lov til at spolere hverken humør, salg eller besøgstal.

Politiet var mødt op i ''fornødent omfang'' for at sikre, at markedet kunne afvikles på trods af den fremsatte trussel.

En af de kræmmere, som hver torsdag er til stede ved Gram Slot, er Alma Hansen. Hun blev først opmærksom på truslen, da hun ankom til markedet torsdag morgen klokken 07.45, men selvom beskeden fra slottet var, at de godt kunne få deres penge retur, hvis de besluttede sig for at vende om, så var det aldrig et emne.

- De idioter skal ikke have lov til at holde os tilbage, for så vinder de bare igen. Det er fedt, at politiet er her, og jeg føler mig tryg, sagde hun.

Annonce
Margit Hørløch havde egentlig tænkt sig at blive hjemme, da hun hørte om truslen, men hun blev overbevist om at tage afsted alligevel, og det fortrød hun ikke. Foto: Jonas Bisgaard Kristensen

Stort ansvar

Inden markedet åbnede undersøgte politiets hundepatrulje alle kræmmernes boder samt deres biler.

Slottets direktør Svend Brodersen lagde hele dagen stor vægt på at være så åben om situationen, som det var muligt. Derfor besluttede han også at dele politiets pressemeddelelse om truslen på slottets Facebook-side torsdag morgen, ligesom det blev gjort klart for både medarbejdere, kræmmere og udstillere, at det var okay at tage hjem, hvis man begyndte at føle sig utryg eller stresset.

- Det er et stort ansvar for mig at være leder her. Jeg har min familie her, jeg har mine medarbejdere, og jeg har ansvaret for over 1000 gæster, sagde han.

- Da vi først kom herned i 2007, vendte vi skiltene om, så der i stedet for at stå ’’adgang forbudt’’ kom til at stå ’’velkommen til’’. Jeg er generelt tilhænger af åbenhed, for det holder i længden, sagde han torsdag.

Ifølge Svend Brodersen var der to ud af i alt 80 udstillere og kræmmere, som ikke mødte op til markedet, men direktøren ved ikke med sikkerhed, om det var på grund af truslen eller af andre årsager.

Overbevist om at blive

En af de kræmmere, som kraftigt overvejede at blive væk, var Margit Hørløch. Da hun først hørte om truslen, havde hun egentlig tænkt sig at vende rundt og køre hjem, men en ven hjemmefra anbefalede hende at køre til slottet alligevel for at se situationen an.

- Da jeg ankom, talte jeg med nogle af de andre kræmmere, og de overbeviste mig om at blive. Vi blev enige om, at det her ikke skulle ødelægge vores dag, sagde hun.

Syd- og Sønderjyllands Politi ønskede torsdag ikke at fortælle, om truslen var rettet mod selve markedet, mod slottet eller mod en bestemt person.

Annonce
Annonce
Danmark

Podcasten Danmark - Politik med Funding og Løvkvist: Jakob Ellemann sang 'fare, fare, krigsmand', og puttede Jensen i den sorte gryde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Åbent hus på EUD & EUX Business

Leder For abonnenter

JV mener: Regeringen gør for lidt ved giftgrunde

Et forbavsende bredt flertal af partierne i Folketinget kunne i december blive enige om ét af de største politiske eksperimenter i nyere tid. Det var, da de indgik aftalen om klimaloven med dens mål om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030 i forhold til niveauet i 1990. Prisen er endnu uvis, men den kan blive tårnhøj. Til gengæld er det sikkert, at det ikke vil kunne mærkes på det globale klima, om målet bliver nået eller ej. Dertil er den danske udledning af klimagasser for beskeden. Til sammenligning er det lige så forbavsende, at der i finansloven ikke kunne skaffes flertal for at finde flere penge til oprensning af de ti største giftforureninger i Danmark. Her er den mulige pris kendt. Den bliver på op imod fire milliarder kroner. Og effekten af en oprydning vil være mærkbar for både natur og de mennesker, der bor ved de giftramte områder. Her kunne nogle af de penge, vi som samfund risikerer at skulle brænde af på at nå klimamålet i 2030, gøre gavn. Det er regionernes opgave at stå for oprydningen på giftgrundene, men de har slet ikke penge nok til at løse opgaven. Derfor skal der mange flere penge til fra staten, hvis giften skal væk fra blandt andet Kærgård Plantage, Grindsted og Himmark Strand på Als. De tre steder er alle blandt landets ti største forureninger. Desværre lader miljøminister Lea Wermelin (S) ansvaret forblive hos regionerne. Hun har meddelt dem, at de må komme med en samlet plan, og så må de se, hvad de kan få ud af deres årlige økonomiforhandlinger med staten. Det er meget uambitiøst af en regering, som ellers har meget høje ambitioner på naturens vegne. I stedet er der brug for en bred politisk aftale i Folketinget, som fastlægger et mål for, hvornår de såkaldte generationsforureninger skal være fjernet. Med tilhørende finansiering. Den nuværende situation med dens uvished for de giftramte områders fremtid er helt uacceptabel.

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];