Annonce
Esbjerg

Trolden kommer: Dambo-skulptur skal sætte mere skub i økonomien på Fanø

Dette er en af de mere kendte Dambo-trolde. Denne hedder "Lille Tilde" og står i Vallensbæk. Trolden på Fanø bliver mellem 2 og 10 meter høj. Foto: Troels Nielsen
I midten af august får Fanø besøg af den verdenskendte kunstner Thomas Dambo og resten af holdet. Øen får nemlig sin helt egen trolde-skulptur. Håbet er, at det kan være med til at tiltrække endnu flere turister til Fanø.
Annonce

Fanø: Ol i Tokyo, en tur til Arkansas og Burning Man-festivalen i USA samt et stort projekt i Mexico. Troels Nielsen fra Fanø skulle sammen med den verdenskendte kunstner Thomas Dambo have været verden rundt for at bygge nye trolde-skulpturer. Men da coronakrisen trak håndbremsen på alle internationale planer, måtte Troels og Thomas tænke i nye baner. Derfor sætter de nu i gang i et "hjemmeprojekt", hvor de opsætter 10 skulpturer i Danmark. Den syvende trold i rækken ender på Fanø og den bliver bygget i uge 34.

- Vores trolde-skulpturer skal være en hyldest til naturen, fordi troldene jo er et med naturen. Og så er det virkelig oplagt med en trold på Fanø, hvor naturen bliver dyrket og respekteret så meget, som den gør, siger Troels Nielsen, der agerer manager for Thomas Dambo.

Thomas Dambo

Fynsk-fødte kunstner Thomas Dambo er i dag bosat i København.

Sammen med sit team er han mest kendt for sine skulpturer af trolde, som han laver af genbrugstræ. Genbrugsmaterialerne finder han i containere verden over.

Grundet coronakrisen gemmer han nu 10 nye trolde skulpturer på hemmelige steder i hele Danmark. En af dem kommer til Fanø.

Projektet hedder "Rejsen til den store troldefolkefest", og holdet satser på lokal opbakning i form af penge, hjælp til at bygge eller bare et sted, hvor de kan overnatte.

Den eneste måde man kan finde troldene på er via skattekortet på www.TrollMap.com. Det vil tage cirka 2-3 timer at finde trolden.

Normalt følger der et større prisskilt med troldene, som kommunen ville skulle betale store dele af. Men fordi dette er en backup-plan og et hjerteprojekt for Thomas Dambo og resten af holdet, handler det for Thomas Dambo bare om at få økonomien til at løbe rundt. Derfor har Troels Nielsen i den sidste uges tid råbt øen op for at få noget lokal støtte.

- Der er virkelig god opbakning til projektet på øen. Jeg har allerede en gruppe med 30 engagerede. Eksempelvis vil Nybolig Fanø donere 25.000 kroner, Rudbecks giver morgenmad og frokost til hele holdet, og så kan vi overnatte på Rødgaard Camping hele ugen, siger Troels Nielsen, som også har indgået et samarbejde med Fanø Bryghus om en trolde-øl.

Annonce

Gang i økonomien

Trolden vil blive placeret på et hemmeligt sted i naturen, og kun via en skattejagt på 2-3 timer, vil man kunne finde trolden. Skattejagten vil man kunne følge inde på hjemmesiden, og hvert spor består af en bronzeplade gemt i naturen med koordinator til det næste spor. Hvordan trolden kommer til at se ud, kan Troels Nielsen ikke afsløre, men designet vil relatere sig til Fanø.

- Vi prøver som regel at relatere troldene til den lokale kultur. I dette tilfælde kunne det være hår lavet af stråtækt, eller måske får den et anker fra et gammelt Fanø-skib. Men vi ved det ikke helt endnu, siger Troels Nielsen.

En ting er dog sikkert: Trolden bliver et varemærke på øen og et udflugtsmål for lokale og turister. Verden over har Thomas Dambo-troldene nemlig tiltrukket en masse opmærksomhed.

- Nogle steder i USA har de oplevet at gå fra nul besøgende til 3000 om dagen på grund af vores trolde. Jeg kan ikke love, at det samme sker på Fanø, men i det store løb vil det gøre noget godt for øens økonomi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce