Annonce
Esbjerg

Var det lovligt? Flytning af Fanøs trold skal undersøges

Fanøtrolden spillede hovedrollen på byrådsmødet på øen mandag aften. Privatfoto
Klager over forvaltningen og Sofie Valbjørns håndtering af sagen om trolden Anker, som over natten måtte flytte fra skoven til en gammel losseplads på Fanø skal undersøges af Fanø Kommune. Politikerne får en redegørelse.

Fanø: Ja, der er jo noget med, at ”Trold kan tæmmes”, og det blev Fanø-trolden - måske.

Den voldsomme kritik af borgmester Sofie Valbjørn endte dog på en helt anden måde, som snarere kalder på udtrykket om at springe op som en løve og falde ned som et lam.

Der var fuld opbakning og ingen mistillid til borgmesterens person, da  hungentog, at hun aldrig kunne drømme om at bede forvaltningen om at gøre noget ulovligt eller bryde lokalplaner.

Annonce

- Jeg kan ikke se noget i sagen, der indikerer, at jeg har bedt dem om at gøre noget ulovligt, fastslog hun.

Klageren Jens Kristian Madsen og hans rådgiver arkitekt Niels Brinchs beskyldninger mod borgmester Sofie Valbjørn om, at hun skulle have presset embedsmænd til ulovligheder blev afvist af både hende selv.

Og nu skal embedsmændene i Fanø Kommune komme med en redegørelse, om der blev begået fejl, da trolden blev flyttet fra en plads i Fanø Plantage. Det skete, fordi klagefristen for en tilladelse fra Naturstyrelsen ikke var udløbet.

Et enigt byråd vedtog, at der skal laves en redegørelse om sagen, som derefter skal behandles af kommunens tekniske udvalg.

Må en trold - og hans gæster - benytte et ubenyttet område?

Spørgsmålet er blandt andet, om der er begået fejl ved at placere Trolden på den gamle losseplads, hvor en lokalplans centrale punkt er, at "lossepladsen skal ligge ubenyttet hen".

Men når forvaltningen med klagen skal tage stilling til dette spørgsmål for tredje gang, mener borgmester Sofie Valbjørn faktisk, at det er en form for kortslutning af klagevejen, fordi forvaltningen jo så reelt kommer til at behandle en klage over sig selv.


Det er ærgerligt, at det bliver til, at vi slår hinanden i hovedet.

Johan Brink Jensen (S)


Naboen Jens Kristian Madsen, som ønsker trolde-skulpturen flyttet, har bebudet, at han vil klage til Planklagenævnet, hvis Trolden ikke flyttes, og de mange turister ikke forsvinder fra hans grund – og det er netop den vej, som borgmester Sofie Valbjørn ønsker, man går, hvis man er utilfreds med en kommunal afgørelse.

- Byrådet ikke skal være eksperter eller overdommere. Klagesystemet er en mere uvildig instans, så alle behandles lige, gentog hun flere gange på byrådsmødet, men erkendte, at processen med at flytte trolden ikke var optimal, fordi man skulle handle over natten.

Troldens succes og den voldsomme trafik gør, at kommunen også vil kigge på trafikforholdene.

Sagen var rejst i byrådet af De Konservative og SF, som begge udtrykte fuld tillid til borgmesterens person og til forvaltningen.

Niels Heinel (Miljølisten) kaldte sagen et mediestunt fra det to partiers side, mens Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste syntes, det var okay med en offentlig debat om sagen.

Johan Brink Jensen (S) ramte nok stemningen i byrådet med ordene: Trolden er en rigtig god historie for Fanø. Men det er ærgerligt, at  det bliver til, at vi slår hinanden i hovedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce