Annonce
Billund

Tronsøskolen følger produktionsskolens eksempel og bliver røgfri

Når næste skoleårs elevhold tjekker ind hos Toni Hessner på Tronsøskolen, bliver det uden smøger i bagagen. Fra 1. august er Tronsøskolen lige som Grindsted Landbrugsskole en totalt røgfri skole. Arkivfoto: Joan Karlsen

Når det nye skoleår begynder efter sommerferien, må hverken elever eller lærere ryge på Tronsøskolen, der følger Grindsted Produktionsskoles eksempel og bliver totalt røgfri.

Grindsted: Produktionsskolen er ikke den eneste uddannelsesinstitution i Grindsted, som fra sommer bliver fuldkommen røgfri. Også på Tronsøskolen bliver det fra den 1. august forbudt for eleverne at ryge, ligesom lærerne ikke må ryge fra det øjeblik, de møder ind på arbejde, til de igen har fri. Det gælder både på og uden for skolens matrikel.

- Det er unge i den aldersgruppe, som går hos os, der ofte får deres debut med at ryge. Vi vil ikke bidrage til, at det skal ske hos os, siger Toni Hessner, der er forstander på Tronsøskolen.

Annonce

Flere bliver røgfri

Tronsøskolen er ikke den første skole i Grindsted, der har besluttet, at det skal være helt forbi med at ryge. Fra 1. august er det også forbudt for alle - både elever og lærere - på Grindsted Produktionsskole at tænde en smøg i skole-/arbejdstiden.

Også de mange ansatte i Billund Kommune skal snart forberede sig på at skodde smøgerne. Fra 1. marts 2020 er det forbudt for kommunens ansatte at ryge fra det øjeblik, de møder ind om morgenen, til de om eftermiddagen igen har fri.

Næppe et stort problem

Tronsøskolen er både en fri fagskole og en efterskole, og da kutymen er, at efterskoler er røgfri, var det ikke vanskeligt for Tronsøskolen at tage den samme beslutning.

- I dette skoleår er der nok omkring 10 elever, der ryger. Det synes vi er 10 for mange, men det er nogle, der på den ene eller anden måde har en rygetilladelse fra forældrene. Men til næste skoleår er vi helt røgfri, siger Toni Hessner, som ikke er stødt på, at nogen af næste års elever skulle være rygere. Derfor tror han heller ikke, at problemet bliver så stort.

For personalet bliver det dermed også forbudt at ryge i arbejdstiden, men det har hidtil ikke ført til protester.

- Der er ikke nogen, der har sagt noget til det. Det er blevet behandlet gennem samarbejdsudvalget, og der har ikke været opponeret mod det på nogen måde. Det tager vi som et positivt udtryk, siger Toni Hessner.

Skal nok komme

Et generelt rygeforbud på alle ungdomsuddannelser er dog endnu ikke under opsejling. Således må eleverne på Erhvervsgymnasiet stadig ryge udenfor på et særligt afgrænset område.

- Jeg er ikke i tvivl om, at røgfri skoletid nok skal komme på et tidspunkt. Men vi er der ikke endnu, siger Jesper Dahlmann, direktør på Erhvervsgymnasiet Grindsted.

Samme melding lyder fra Anna Jacobsen, leder af 10. klassecentret og Syddansk Erhvervsskole, mens Gitte Barkholt, rektor på Grindsted Gymnasium og HF, fortæller, at der endnu ikke er taget stilling til, om gymnasiet skal være røgfrit.

Heller ikke Grindsted Landbrugsskole har rygeforbud eller aktuelle planer om at indføre det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce