Annonce
Billund

Tronsøskolens unge er gode til at vælge erhvervsuddannelser: Men vejleder er bekymret for en folkeskole uden sløjd

Det er et politisk mål, at 30 procent af de unge i 2030 skal vælge en erhvervsfaglig uddannelse. Det mål er længe nået på Tronsøskolen, hvor 37 procent efter sommerferien begynder på en erhvervsuddannelse. Arkivfoto: André Thorup.
37 procent af de unge, der om få måneder afslutter et skoleforløb på Tronsøskolen i Grindsted, vælger at begynde på en erhvervsfaglig uddannelse.

Grindsted: Elever, der om få måneder afslutter deres forløb på Tronsøskolen, vælger i høj grad de erhvervsfaglige uddannelser.

Faktisk har hele 37 procent af de 111 elever valgt en erhvervsfaglig uddannelse, og dermed er man længe forbi det politiske mål om, at der i 2030 skal være 30 procent af eleverne, der vælger netop denne retning.

- Jeg er meget godt tilfreds, og det er en kæmpe ros til lærerne på skolen og ikke mindst værkstederne, hvor især drengene bliver udfordret på det, de gerne vil, og de får lov til at prøve nogle ting af. På den måde finder nogle ud af, at de faktisk godt kan finde ud af matematik, når de har noget i hænderne. Det virker anderledes, end når de sidder med et stykke papir og skal løse en matematisk opgave, siger Boye Skov Lauritsen, der er studievejleder på Tronsøskolen.

Annonce

Et nyt år på efterskolen

31 procent af eleverne vælger efter sommerferien at begynde på en gymnasial uddannelse, mens lidt flere end hver femte af de 111 elever er 9. klasseselever, som fortsætter i 10. klasse på en efterskole.

- Det skyldes måske, at de har haft, hvad nogle vil betragte som et lidt træls år, fordi de har været hjemsendt så meget. Nu har de en forhåbning om, at de kan få et helt år på efterskole, når vaccinerne er rullet ud, siger Boye Skov Lauritsen, der mener, at et efterskoleophold trods den relativt høje pris for forældrene er givet godt ud.

STX og HHX er næsten lige store

  • En af de ting, der kommer en smule bag på UU-vejleder Boye Skov Lauritsen, er, at ansøgningen til HHX-uddannelsen er næsten lige så stor som til STX.
  • Sædvanligvis vælger væsentligt flere unge at gå på det almene gymnasium (STX) i forhold til at tage en højere handelseksamen (HHX). Men blandt de unge på Tronsøskolen er fordelingen næsten lige stor.
  • Antallet af unge, der begynder på en HTX- eller HF-uddannelser, svarer nogenlunde til, hvad Boye Skov Lauritsen havde forventet.

- Det er dyrt, men det er givet godt ud, for på efterskolen lærer de nogle andre ting om socialisering, som man måske ikke får helt fat i derhjemme, siger han.

Annonce

Et stærkt papir

Som UU-vejleder er Boye Skov Lauritsen og hans kollegaer blandt andet optagede af at forklare de unge, hvilke muligheder der ligger i at tage en erhvervsuddannelse. Eksempelvis vil en person, der tager en faglig uddannelse som eksempelvis tømrer ved at forlænge sin uddannelse med et år sideløbende tage en EUX-uddannelse, der giver adgang til korte og mellemlange videregående uddannelser.

- Det er altså et stærkt papir at stå med, slår studievejlederen fast.

Prognoser viser, at der i fremtiden vil være mangel på faglærte, og håbet er derfor, at det kan lykkes at overbevise flere unge om, at de skal satse på erhvervsfaglige uddannelser.

- Man skal have lyst til de faglige uddannelser, og her er min store bekymring, at man i folkeskolerne ikke får udfordret eleverne nok. Man har lagt sløjd ned og erstattet det med et fag, der i mine ører får klang af et pigefag. Det synes jeg er ærgerligt, for vi er nødt til at trække nogle elever i retning af de håndværksmæssige fag, siger Boye Skov Lauritsen.


Jeg er meget godt tilfreds, og det er en kæmpe ros til lærerne på skolen og ikke mindst værkstederne, hvor især drengene bliver udfordret på det, de gerne vil, og de får lov til at prøve nogle ting af.

Boye Skov Lauritsen, UU-vejleder


Annonce
Erhverv For abonnenter

Derfor skriver avisen om de klamme beskeder: Det er vigtigt, at chefer opfører sig ordentligt

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Esbjerg

Kommune afviser at indføre regler for udklædning på sidste skoledag: - Vi skal passe på med at lade os krænke

Haderslev

To år mere med streetfood: Allerede inden åbningen i begyndelsen af juni er lejeaftalen på prominent havnefront blevet forlænget

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Aabenraa

Anden sure smiley i træk: Kendt restaurant havde opbevaret fisk for varmt - indehaver lægger sig fladt ned

Haderslev For abonnenter

Mere end otte år efter lukning: Sygehus i ni etager endelig solgt til ukendt investor

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Billund

Før bestod livet af chips og snoller på sofaen: Efter sit halvmaraton er en anden drøm rykket tættere på

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Esbjerg

Lejlighedsopgang evakueret ved køkkenbrand: Beboer tilset af ambulance

Annonce