Annonce
Udland

Trudeau undskylder for brunmalet ansigt: Det var racistisk

Cbc/Reuters
Til en afslutningsgalla på en skole iførte Justin Trudeau sig i 2001 et Aladdin-kostume med brunmalet ansigt.

Canadas liberale premierminister, Justin Trudeau, undskylder for en udklædning til en fest på en skole, hvor han i 2001 var lærer og optrådte med ansigtet malet brunt.

Undskyldningen kommer, efter at det amerikanske magasin Time har bragt et billede af ham fra festen.

Det skriver flere internationale medier.

Billedet blev taget til en afslutningsgalla. Temaet til festen var "Arabiens nat".

- Jeg skulle ikke have gjort det. Jeg burde have vidst bedre, siger Trudeau, der i dag er 47 år, ifølge CNN.

- Og jeg er meget ked af det.

Trudeau var til festen udklædt som en karakter fra Aladdin. Han havde blandt andet en turban på og var klædt i en kåbe.

Hans ansigt, hals og hænder er blevet malet mørkere.

- Nu anerkender jeg, at det var racistisk at gøre, siger Trudeau ifølge nyhedsbureauet AFP på et pressemøde.

Billedet har både vakt debat og ført til kritik.

Den konservative leder Andreew Scheer mener endda, at billedet viser, at hans liberale rival ikke er en passende leder for Canada.

- Jeg var ekstremt chokeret og skuffet, da jeg hørte om Justin Trudeaus handlinger her til aften, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- At bære "brownface" er direkte latterliggørelse og racisme. Det, som canadierne så her til aften, er en person med fuldstændig mangel på dømmekraft og integritet, og som ikke er den rette til at lede dette land.

Canada skal 21. oktober til valg, og premierminister Trudeau står svækket i hjemlandet, hvor flere kontroverser har plaget ham.

Trudeau, som er gift og far til tre, er kendt som en politisk stjerne, som ofte er på forsiderne af de internationale aviser.

Men hans omdømme har især lidt skade efter en rapport, der konkluderede, at premierministeren brød de etiske retningslinjer, da han forsøgte at udøve pres mod sin daværende justitsminister, Jody Wilson-Raybould, i en sag om et korruptionsanklaget ingeniør- og byggefirma.

Flere medier sammenligner Trudeaus billede med en sag, som førte til politisk krise i den amerikanske delstat Virginia.

Her kom det blandt andet frem, at guvernør Ralph Northam tilbage i 1984 ved en fest var udklædt i såkaldt "blackface" for at ligne sangeren Michael Jackson.

Ordet "blackface" bruges om en nedladende og karikeret form for sminke, der første gang blev brugt i 1800-tallet for at efterligne sorte slaver.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce