Annonce
Billund

Truede dyrearter i Billund: Køer på græs er nødvendigt for at bevare elefanten i kokassen

Markskarnbassen hører hjemme under kokassen. Den borrer sig ned i gange helt ned i jorden. Foto: André Thorup
Markskarnbassen begynder sit liv som larve i jorden under en kokasse. Den og to andre truede skarnbassearter er at finde i Billund - endnu.
Annonce

Billund: Hvis den når helskindet gennem livet, bliver den et år gammel: Elefanten i kokassen, eller markskarnbassen, som er dens rigtige navn.

I den periode undergår den en forvandling, der er en sommerfugl værdig. Fra puppe til larve til bille på 2-3 centimeter. Når billen vågner i april, er den sulten efter friske kokasser, og det er måske markskarnbassens største problem. For udegående køer er ikke længere noget, der findes på enhver mark - og hvis køerne først kommer på græs i maj, ja, så er det for sent for skarnbassen, der så vil være død af sult.

Biolog ved Billund Kommune, Mads Navntoft Olsen, viser rundt i et naturområde med en trampesti ved Mølleparken i Billund, hvor galloway-kvæg græsser på kommunens arealer - og dermed sikrer markskarnbassens overlevelse i området. Den er også fundet i Grene Sande, hvor der også er græssende kvæg, og billerne flyver gerne efter maden.

- Man mener, at møgbiller er i stand til at lugte gødning over en afstand på to kilometer, siger Mads Navntoft Olsen - og når en frisk kokasse rammer jorden, kommer de gerne flyvende.

Rødlistede arter

Truede dyrearter hører ikke kun hjemme i Afrika og Indien.

I Danmark forventes der at være imellem 40.000-50.000 arter i alt, og ud af dem er næsten 10.600 forsøgt vurderet. Det er i alt lykkedes forskerne at vurdere 8169 arter. 19 procent af dem er truede - det vil sige, at at de er i fare for at uddø. Fire procent er allerede forsvundet fra Danmark.

Endnu flere vil uddø og forsvinde, hvis vi fortsætter som nu og ikke gør noget for deres levegrundlag, og det er faktisk ikke så svært - at gøre noget. Man skal bare tage fat ude i baghaven, for Billund er nemlig hjemsted for nogle af de sjældne arter, som andre steder i landet ikke længere er at finde.

I en miniserie sætter JydskeVestkysten fokus på nogle af de truede dyrearter i Billund Kommune.

Kilde: Danmarks truede arter, Den Danske Rødliste.

Annonce

Elefanten i fødenetværket

Mads Navntoft Olsen graver ufortrødent ned i kokasser, der på en mark i Billund midt i september, ikke ligefrem strutter af liv - og dog:

- En kokasse er er en kæmpe energibombe, og den har faktisk sit helt eget økosystem. Mængden af energi i den kan man sammenligne med havregryn for os, og i gennemsnit er der 1000 flue- og billearter i bare en enkelt kokasse, som har sit helt eget fødenetværk med rov- og byttedyr - i miniaturestørrelse, fortæller Mads Navntoft Olsen.

Han kalder markskarnbassen en elefant i sit element - for den er for stor til at andre biller kan tage den, samtidig med at den har en tyk pansret overhud, men holder den sig ikke inde i hjemmet i jorden under møget, så er den en yndet lækkerbisken for en grævling, en stork eller en rødryget tornskade.

Kokasser i sig selv er heller ikke nok til at sikre dens overlevelse - kokasserne skal nemlig ligge de rigtige steder, gerne på sydvendte skråninger, så de får sol og varme. Også vegetationen spiller en rolle - den må hverken være for høj eller for tæt.

Lykkes det et markskarnbassepar at borre sig godt ned i en kokasse, så laver de mineskakter med forskellige sidegange, hvor de gennemtygger en gødningsbolle, og heri bliver deres æg placeret, så de kan æde af den - en larve i hvert siderum. De æder, forpupper sig og bliver forvandlet til en skarnbasse, som overvintrer.

Mads Navntoft Olsen anbefaler helårsgræsning - ikke kun af køer, men af forskellige arter, fordi det er den mest naturlige afgræsningsform.

Biolog Mads Navntoft Olsen anfaler helårsgræsning, fordi det giver de bedste betingelser for biller og insekter. Foto: André Thorup
Tidsler er vigtige for dyrelivet. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce