Annonce
Billund

Truede dyrearter i Billund: Sjælden krigsmaskine snupper humlebis bo og arbejdere

Agersnyltehumler er svære at se. Humlebierne vågner først igen til næste år. Foto: André Thorup
Agerhumlen er en ret almindelig bi. Agersnyltehumlen er knap så almindelig, men er også en bi og ligner til forveksling humlebien, men den er en parasit, der erobrer det, humlebien har bygget op. Agersnyltehumlen er registreret i Billund.
Annonce

Billund: Agersnyltehumlen er nok ikke den mest sympatiske art, der findes, men den er ret smart og ganske effektiv, når den slår til.

Biolog fra Billund Kommune, Mads Navntoft Olsen, har aldrig selv set krigsmaskinen, der til forveksling ligner humlebien, men den er blevet registreret i østbyen i Billund. Den har en tykkere overhud og større kindbarker og brod end agerhumlen, men er derudover en efterligning af den.

- Den vågner lidt senere end agerhumlen, der begynder at flyve rundt og søge efter et musehul eller et andet sted, hvor den kan bygge rede. Agerhumlen bygger således yngleceller i bløde, mos og tørt græs, fortæller Mads Navntoft Olsen.

Humlebierne laver såkaldte bibrød, der er en gennemtygget masse af nektar og pollen til ungerne, som den ruger på.

- Den bruger sin brystmuskulatur til at skabe varme - helt op til 30 grader, og når det første kuld er kommet, så begynder de forfra, forklarer Mads Navntoft Olsen.

Det er her agersnyltehumlen slår til. Enten dræber den dronninge-humlebien eller de lever side om side, hvor agersnyltehumlen har overtaget.

- Den overtager hele reden og arbejderne, lægger sine egne æg og får agerhumlens arbejdere til at passe og pleje sine æg og unger, som bliver til dronninger og hanner, fortæller Mads Navntoft Olsen.

Rødlistede arter

Truede dyrearter hører ikke kun hjemme i Afrika og Indien

.

I Danmark forventes der at være imellem 40.000-50.000 arter i alt, og ud af dem er næsten 10.600 forsøgt vurderet. Det er i alt lykkedes forskerne at vurdere 8169 arter. 19 procent af dem er truede - det vil sige, at at de er i fare for at uddø. Fire procent er allerede forsvundet fra Danmark.

Endnu flere vil uddø og forsvinde, hvis vi fortsætter som nu og ikke gør noget for deres levegrundlag, og det er faktisk ikke så svært - at gøre noget. Man skal bare tage fat ude i baghaven, for Billund er nemlig hjemsted for nogle af de sjældne arter, som andre steder i landet ikke længere er at finde.

I en miniserie sætter JydskeVestkysten fokus på nogle af de truede dyrearter i Billund Kommune.

Kilde: Danmarks truede arter, Den Danske Rødliste.

Annonce

Lav kunstige musehuller

Mellem 20 og 40 procent af de reddebyggende agerhumler kan blive paratiseret, men de er svære at få øje på.

Man kan passe på de to arter ved at etablere en blomsterrig have - gerne med blålige og rosafarvede blomster. Også ærteblomster og slangehoved er godt for agerhumlen - og agersnyltehumlen.

- Hjælper vi agerhumlebien, så hjælper vi også agersnyltehumlen, siger Mads Navntoft Olsen, der også foreslår grenbunker og sten som muligheder i haven - det giver nemlig gode overvintringsmuligheder. Musehuller i haven er heller ikke at foragte - musehullerne bruger humlebierne nemlig til at yngle i.

- Alle arter har deres berettigelse - også musene. Hvis man vil have agerhumlen til at yngle, så kan man også lave kunstige musehuller - for eksempel ved at vende en lerpotte på hovedet og fore den med lidt hø. Det er vigtigt at tage tingene fra naturen - bruger man vat hænger de nemlig fast i det, siger Mads Navntoft Olsen.

Forglemmigej i vild form. Også krydderier som mynte, timian og oregano er gode i haven til bierne. Foto: André Thorup
Brombær smager godt i haven og er med til at sikre det vilde liv. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Efter brutalt corona-knæk blomstrer turistbranchen igen: Udlejere jubler over reddet og forlænget højsæson

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vikingerne i Jels trodser vejret

Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce