Annonce
Billund

Truede dyrearter i Billund: Sommerfugl spinder spind to meter fra gåsti

De lange græsstrå må der ikke være alt for mange af - urterne skal have plads, for de giver liv til mange arter. Foto: Lise Nørgaard
Billund er ikke kun et smørhul for børnefamilier og Lego-medarbejdere. Byen kan også blive et smørhul for endnu flere sommerfugle og et generelt rigt dyreliv. Her er nemlig gode betingelser, og den sjældne sommerfugleart okkergul pletvinge kan sagtens yngle, hvor mennesker færdes.

Billund: Hvor sjælden den er, okkergul pletvinge, ved man ikke med sikkerhed, men sommerfuglearten er vurderet til at ville uddø - hvis betingelserne ikke bliver bedre for den forholdsvis store sommerfugleart.

- Om vurderingen ville være anderledes i dag, ved vi ikke. Der er ikke som sådan nogle, der holder øje med bestanden - kun på amatørbasis, siger biolog Mads Navntoft Olsen fra Billund Kommune.

Den store sommerfugl har vinger på cirka fem centimeter, og den adskiller sig fra andre sommerfuglearter, da larverne spinder spind i græsset ligesom en edderkop.

Fællesspindene, som Mads Navntoft Olsen kalder dem, er allerede lavet, og der er mellem 50 og 100 larver i hvert spind. Her æder de af planten, indtil det bliver koldt. Så overvintrer de, indtil de i foråret igen begynder at æde af den plante, spindet sidder på. På et tidspunkt er planten blevet spist op, og larverne vandrer enkeltvis ud til andre foderplanter i nærheden, og siden forpupper de sig og folder sig ud som sommerfugle.

- Man kan se larverne allerede nu. De soler sig med deres røde hovedskaller og sorte kroppe, fortæller Mads Navntoft Olsen, der viser rundt i Skulpturparken i Billund, hvor græsset huser flere store spind, hvor det kribler og krabler - blot to meter fra gåstien.

- Det gør ikke noget. Det kan sagtens harmonere, siger Mads Navntoft Olsen.

Annonce

Rødlistede arter

Truede dyrearter hører ikke kun hjemme i Afrika og Indien

.

I Danmark forventes der at være imellem 40.000-50.000 arter i alt, og ud af dem er næsten 10.600 forsøgt vurderet. Det er i alt lykkedes forskerne at vurdere 8169 arter. 19 procent af dem er truede - det vil sige, at at de er i fare for at uddø. Fire procent er allerede forsvundet fra Danmark.

Endnu flere vil uddø og forsvinde, hvis vi fortsætter som nu og ikke gør noget for deres levegrundlag, og det er faktisk ikke så svært - at gøre noget. Man skal bare tage fat ude i baghaven, for Billund er nemlig hjemsted for nogle af de sjældne arter, som andre steder i landet ikke længere er at finde.

I en miniserie sætter JydskeVestkysten fokus på nogle af de truede dyrearter i Billund Kommune.

Kilde: Danmarks truede arter, Den Danske Rødliste.

Mere sand - mindre muld

Mads Navntoft Olsen er positivt overrasket over spindene i græsset.

- Vi kigger ikke som sådan til dem. Det er der ikke ressourcer til, men jeg gør det da af egen interesse, siger Mads Navntoft Olsen, der har endnu et hot spot for okkergul pletvinge i et nyt boligområde i Billund Syd - og det er godt hjulpet på vej af mennesker.

- Ved byggeriet kommer der normalt stakke af muldjord, men her bad vi om, at lade det næringsfattige sandjord ligge øverst. Det giver mulighed for, at urter kan trives - og dermed også sommerfugle og andre insekter, siger Mads Navntoft Olsen.

Behov for blåhatte

Han håber, at de forskellige hot spots rundt i byen kan være med til at få sommerfuglene til at brede sig:

- Hvis det betyder, at sommerfuglene kan lande og blive fyldt op på deres videre rejse, så har pletterne opfyldt det, de skulle, siger Mads Navntoft Olsen, der anbefaler haveejere at løfte græstørven af deres haver og give plads til urterne.

Man kan eventuelt gå en tur langs vejkanten eller i et naturområde og snuppe nogle blåhat-frø og ligge i sit bed - det gavner også blåhatjordbien, som kun har netop denne blomst som foderplante.

- Der er behov for mange blåhatte - bien har brug for den i alle dens livsstadier.

Den okkergule pletvinges spind - fyldt med larver, men sommerfuglen har mange fjender, så et spind giver ikke 50 eller 100 nye sommerfugle. Foto: Lise Nørgaard
Spind med sommerfuglelarver. Foto: Lise Nørgaard
I Billund Syd vokser masser af blomster og urter. Foto: Lise Nørgaard
I skulpturparken har sjældne sommerfugle gode vilkår - vilkår, som der skal værnes om. Foto: Lise Nørgaard
Netop nu er det tid til at samle blåhattens frø - de kan fint blomstre i et blomsterbed. Foto: Lise Nørgaard
Sommerfuglen Okkergul pletvinge, når den er i al sin pragt om sommeren. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce