Annonce
Billund

Truede dyrearter i Billund: Sommerfugl spinder spind to meter fra gåsti

De lange græsstrå må der ikke være alt for mange af - urterne skal have plads, for de giver liv til mange arter. Foto: Lise Nørgaard
Billund er ikke kun et smørhul for børnefamilier og Lego-medarbejdere. Byen kan også blive et smørhul for endnu flere sommerfugle og et generelt rigt dyreliv. Her er nemlig gode betingelser, og den sjældne sommerfugleart okkergul pletvinge kan sagtens yngle, hvor mennesker færdes.

Billund: Hvor sjælden den er, okkergul pletvinge, ved man ikke med sikkerhed, men sommerfuglearten er vurderet til at ville uddø - hvis betingelserne ikke bliver bedre for den forholdsvis store sommerfugleart.

- Om vurderingen ville være anderledes i dag, ved vi ikke. Der er ikke som sådan nogle, der holder øje med bestanden - kun på amatørbasis, siger biolog Mads Navntoft Olsen fra Billund Kommune.

Den store sommerfugl har vinger på cirka fem centimeter, og den adskiller sig fra andre sommerfuglearter, da larverne spinder spind i græsset ligesom en edderkop.

Fællesspindene, som Mads Navntoft Olsen kalder dem, er allerede lavet, og der er mellem 50 og 100 larver i hvert spind. Her æder de af planten, indtil det bliver koldt. Så overvintrer de, indtil de i foråret igen begynder at æde af den plante, spindet sidder på. På et tidspunkt er planten blevet spist op, og larverne vandrer enkeltvis ud til andre foderplanter i nærheden, og siden forpupper de sig og folder sig ud som sommerfugle.

- Man kan se larverne allerede nu. De soler sig med deres røde hovedskaller og sorte kroppe, fortæller Mads Navntoft Olsen, der viser rundt i Skulpturparken i Billund, hvor græsset huser flere store spind, hvor det kribler og krabler - blot to meter fra gåstien.

- Det gør ikke noget. Det kan sagtens harmonere, siger Mads Navntoft Olsen.

Annonce

Rødlistede arter

Truede dyrearter hører ikke kun hjemme i Afrika og Indien

.

I Danmark forventes der at være imellem 40.000-50.000 arter i alt, og ud af dem er næsten 10.600 forsøgt vurderet. Det er i alt lykkedes forskerne at vurdere 8169 arter. 19 procent af dem er truede - det vil sige, at at de er i fare for at uddø. Fire procent er allerede forsvundet fra Danmark.

Endnu flere vil uddø og forsvinde, hvis vi fortsætter som nu og ikke gør noget for deres levegrundlag, og det er faktisk ikke så svært - at gøre noget. Man skal bare tage fat ude i baghaven, for Billund er nemlig hjemsted for nogle af de sjældne arter, som andre steder i landet ikke længere er at finde.

I en miniserie sætter JydskeVestkysten fokus på nogle af de truede dyrearter i Billund Kommune.

Kilde: Danmarks truede arter, Den Danske Rødliste.

Mere sand - mindre muld

Mads Navntoft Olsen er positivt overrasket over spindene i græsset.

- Vi kigger ikke som sådan til dem. Det er der ikke ressourcer til, men jeg gør det da af egen interesse, siger Mads Navntoft Olsen, der har endnu et hot spot for okkergul pletvinge i et nyt boligområde i Billund Syd - og det er godt hjulpet på vej af mennesker.

- Ved byggeriet kommer der normalt stakke af muldjord, men her bad vi om, at lade det næringsfattige sandjord ligge øverst. Det giver mulighed for, at urter kan trives - og dermed også sommerfugle og andre insekter, siger Mads Navntoft Olsen.

Behov for blåhatte

Han håber, at de forskellige hot spots rundt i byen kan være med til at få sommerfuglene til at brede sig:

- Hvis det betyder, at sommerfuglene kan lande og blive fyldt op på deres videre rejse, så har pletterne opfyldt det, de skulle, siger Mads Navntoft Olsen, der anbefaler haveejere at løfte græstørven af deres haver og give plads til urterne.

Man kan eventuelt gå en tur langs vejkanten eller i et naturområde og snuppe nogle blåhat-frø og ligge i sit bed - det gavner også blåhatjordbien, som kun har netop denne blomst som foderplante.

- Der er behov for mange blåhatte - bien har brug for den i alle dens livsstadier.

Den okkergule pletvinges spind - fyldt med larver, men sommerfuglen har mange fjender, så et spind giver ikke 50 eller 100 nye sommerfugle. Foto: Lise Nørgaard
Spind med sommerfuglelarver. Foto: Lise Nørgaard
I Billund Syd vokser masser af blomster og urter. Foto: Lise Nørgaard
I skulpturparken har sjældne sommerfugle gode vilkår - vilkår, som der skal værnes om. Foto: Lise Nørgaard
Netop nu er det tid til at samle blåhattens frø - de kan fint blomstre i et blomsterbed. Foto: Lise Nørgaard
Sommerfuglen Okkergul pletvinge, når den er i al sin pragt om sommeren. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce