Annonce
Udland

Trump advarer mod indblanding i valg under møde med Lavrov

Andrew Caballero-Reynolds/Ritzau Scanpix
Under sit møde med den russiske udenrigsminister opfordrede Trump også Rusland til at løse krisen i Ukraine.

Præsident Donald Trump advarer Rusland mod at blande sig i det amerikanske valg næste år.

Det sagde Trump til den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, under et møde i Det Ovale Værelse i Washington D.C. tirsdag.

Det oplyser Det Hvide Hus efter mødet.

- Præsident Trump advarede mod ethvert forsøg fra russisk side på at blande sig i valget i USA, udtaler talsmand for Det Hvide Hus Judd Deere.

Samtidig opfordrede Trump russerne til at løse deres konflikt med Ukraine.

Opfordringen kommer, dagen efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans ukrainske kollega, Volodimir Zelenskij, på et topmøde i Paris blev enige om en våbenhvile i det østlige Ukraine inden årets udgang.

Parterne blev også enige om en tilbagetrækning af styrker fra ukrainske konfliktområder inden marts 2020.

Siden Rusland i 2014 annekterede Krim-halvøen, har forholdet mellem Rusland og Ukraine været særdeles anspændt.

Omkring 13.000 mennesker har mistet livet i konflikten i det østlige Ukraine.

Under tirsdagens møde med Trump gentog Sergej Lavrov desuden Ruslands tilbud om at udvide den amerikansk-russiske våbenkontrolaftale Start.

Til det svarede Trump, at han ønsker en strategisk dialog, der ikke kun omfatter Rusland, men også Kina.

Start-traktaten, der blev vedtaget i 2010 under præsident Barack Obama, betyder, at både USA og Rusland skal nedbringe deres lagre af atomsprænghoveder.

Trump og hans sikkerhedsrådgivere har tidligere kritiseret traktaten for at favorisere Rusland.

Kina, der skønnes at have langt færre atomvåben end USA og Rusland, har afvist bilaterale samtaler.

Start-aftalen trådte i kraft i 2011 og betyder, at både USA og Rusland skal nedbringe deres antal af atomsprænghoveder til maksimalt 1550 hver.

Efter planen udløber aftalen i februar 2021, men den kan forlænges i op til fem år med samtykke fra begge parter.

Sergej Lavrov mødtes også med USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, i Washington tirsdag.

Efterfølgende fortalte de to, at de havde talt om både påstået russisk indblanding i det amerikanske valg, krigene i Ukraine og Syrien samt Nordkoreas atomprogram.

På et fælles pressemøde gentog Pompeo, at USA mener, at andre parter, såsom Kina, bør inkluderes i en bredere diskussion om våbenkontrol.

- Der er en reel risiko for, at den strategiske stabilitet mindskes, hvis vi bare bliver, hvor vi er, sagde Pompeo.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce