Annonce
Udland

Trump beder Højesteret forhindre udlevering af skattepapirer

Jonathan Ernst/Reuters
Præsidenten vil have Højesterets - primært konservative - dommere til at omgøre appeldomstols afgørelse.

USA's præsident, Donald Trump, anker som ventet en appeldomstols afgørelse, der dikterer, at hans skattepapirer skal udleveres til anklagemyndigheden i New York. Derfor skal sagen nu for Højesteret.

Det oplyser hans advokat.

4. november afgjorde en domstol i New York, at Donald Trumps skattepapirer fra de seneste otte år skal udleveres.

Den afgørelse har præsidenten nu anket.

- I vores begæring vurderer vi, at en stævning vil være i strid med USA's forfatning og derfor ikke kan håndhæves, siger Jay Sekulow, der er en af Donald Trumps advokater.

- Vi håber, at Højesteret vil gennemgå denne væsentlige forfatningssag og omstøde appeldomstolens farlige og skadelige afgørelse, tilføjer han.

Donald Trumps advokater mener ikke, at han kan være genstand for en strafferetlig efterforskning, så længe han er præsident.

Derfor mener de heller ikke, at en stævning for at få hans skattepapirer udleveret vil være gyldig.

Der er lagt op til et drama i USA's Højesteret, som for øjeblikket har et konservativt flertal blandt de i alt ni dommerne.

To af de i alt fem konservative dommere er udpeget af præsident Trump selv.

Distriktsanklageren i New York, den demokratiske Cyrus Vance, har ønsket at få udleveret Trumps selvangivelser for at understøtte den efterforskning, der er sat i gang mod Trump og hans familie for at drive kriminel virksomhed.

Men omfanget af sagen, der behandles af anklagerne, er ikke kendt.

Sagen i New York har ikke noget at gøre med den rigsretssag, som det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus har taget skridt til mod Trump.

Trump blev i 2016 den første præsidentkandidat i mange årtier, som ikke ville dele sine skatteforhold med USA's borgere.

Trump har hele vejen igennem nægtet at efterkomme et krav fra både domstole og Kongressen om at udlevere sine skattepapirer. Han hævder, at han som præsident er immun over for at blive efterforsket.

En lavere retsinstans har tidligere kaldt det argument "i strid med nationens regeringsstruktur og forfatningsmæssige værdier".

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding For abonnenter

Efter forligsbrud: SF og Enhedslisten på vej ud i det politiske mørke

Annonce