Annonce
Udland

Trump beder Højesteret forhindre udlevering af skattepapirer

Jonathan Ernst/Reuters
Præsidenten vil have Højesterets - primært konservative - dommere til at omgøre appeldomstols afgørelse.

USA's præsident, Donald Trump, anker som ventet en appeldomstols afgørelse, der dikterer, at hans skattepapirer skal udleveres til anklagemyndigheden i New York. Derfor skal sagen nu for Højesteret.

Det oplyser hans advokat.

4. november afgjorde en domstol i New York, at Donald Trumps skattepapirer fra de seneste otte år skal udleveres.

Den afgørelse har præsidenten nu anket.

- I vores begæring vurderer vi, at en stævning vil være i strid med USA's forfatning og derfor ikke kan håndhæves, siger Jay Sekulow, der er en af Donald Trumps advokater.

- Vi håber, at Højesteret vil gennemgå denne væsentlige forfatningssag og omstøde appeldomstolens farlige og skadelige afgørelse, tilføjer han.

Donald Trumps advokater mener ikke, at han kan være genstand for en strafferetlig efterforskning, så længe han er præsident.

Derfor mener de heller ikke, at en stævning for at få hans skattepapirer udleveret vil være gyldig.

Der er lagt op til et drama i USA's Højesteret, som for øjeblikket har et konservativt flertal blandt de i alt ni dommerne.

To af de i alt fem konservative dommere er udpeget af præsident Trump selv.

Distriktsanklageren i New York, den demokratiske Cyrus Vance, har ønsket at få udleveret Trumps selvangivelser for at understøtte den efterforskning, der er sat i gang mod Trump og hans familie for at drive kriminel virksomhed.

Men omfanget af sagen, der behandles af anklagerne, er ikke kendt.

Sagen i New York har ikke noget at gøre med den rigsretssag, som det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus har taget skridt til mod Trump.

Trump blev i 2016 den første præsidentkandidat i mange årtier, som ikke ville dele sine skatteforhold med USA's borgere.

Trump har hele vejen igennem nægtet at efterkomme et krav fra både domstole og Kongressen om at udlevere sine skattepapirer. Han hævder, at han som præsident er immun over for at blive efterforsket.

En lavere retsinstans har tidligere kaldt det argument "i strid med nationens regeringsstruktur og forfatningsmæssige værdier".

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce