Annonce
Udland

Trump hylder sit venskab med Erdogan

Tom Brenner/Reuters
Amerikansk-tyrkisk møde kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Tyrkiet og det øvrige Nato er anspændt.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ankom onsdag til Det Hvide Hus i Washington for at møde sin amerikanske kollega, Donald Trump.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Mødet kommer på et tidspunkt, der er kritisk for forholdet mellem de to Nato-medlemslande.

Uden for Det Hvide Hus demonstrerede aktivister mod Tyrkiets offensiv mod kurdiske styrker i det nordlige Syrien.

Trump gav ved mødets begyndelse den tyrkiske præsident en varm velkomst og betegnede ham som en god ven.

- Vi har været venner længe, helt tilbage fra første dag. Vi forstår hinandens land. Vi forstår, hvor vi kommer fra, sagde Trump, der sad ved siden af Erdogan i Det Ovale Værelse.

- De er højt respekterede i deres land og i regionen, tilføjede Trump om Erdogan og hans hustru, Emine.

I den amerikanske Kongres er der derimod udbredt vrede over Tyrkiets offensiv i det nordlige Syrien. En del politikere har luftet muligheden for at indføre sanktioner mod Tyrkiet.

Det har desuden skabt yderligere spændinger, at Nato-landet Tyrkiet har købt et russisk luftforsvarssystem.

Den tyrkiske præsident erkender også, at mødet finder sted på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Natos medlemslande "gennemgår en smertelig proces".

Efter mødet siger den amerikanske forsvarsminister, Mark Esper, at det er vigtigt at få Tyrkiet "tilbage i folden". Han erkender, at det tyrkiske styre ser ud til at fjerne sig yderligere fra resten af Nato med offensiven i Syrien og indkøb af militært isenkram fra Rusland.

- Vi skal have Tyrkiet tilbage i folden, siger han til journalister i Det Hvide Hus.

Efter mødet siger Erdogan, at han har fortalt Trump, at han forventer, at USA omgående stopper med at støtte den kurdiske milits YPG.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig fordømmer Erdogan, at Repræsentanternes Hus i USA har vedtaget en resolution om folkedrabet i Tyrkiet.

Resolutionen anerkender, at det var et "folkemord", som Tyrkiet begik på tyrkiske armeniere for lidt over 100 år siden.

Erdogan siger, at han er sikker på, at Senatet i USA ikke vil begå den "samme fejl" som Repræsentanternes Hus ved at vedtage resolutionen.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidt vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Aabenraa

Skolebus kørte i grøften

Annonce