Annonce
Udland

Trump: Jeg ville elske at møde op ved rigsret

Jonathan Ernst/Reuters
USA's præsident vil gerne have topfolk til at vidne, men hensynet til den nationale sikkerhed forhindrer det.

USA's præsident, Donald Trump, siger, at han gerne ser en lang rigsretssag mod ham, for så vil der være tid til, at tidligere og nuværende regeringsfolk kan vidne.

Men på den anden side er det måske ikke en god idé at de vidner, fordi det kan give problemer med den nationale sikkerhed.

Det forklarer han inden afrejsen fra det verdensøkonomiske topmøde i Davos i Schweiz, hvor han har deltaget de seneste to dage.

Trump fortæller, at han i virkeligheden selv ønsker at møde op i USA's senat for at vidne.

Ved rigsretten, der blev indledt tirsdag, er han anklaget for magtmisbrug og for at hindre Kongressen i at efterforske sagen.

- Jeg ville elske at møde op. Jeg ville elske at gøre det, siger han.

Trump siger, at det er Senatet, der afgør, hvordan rigsretssagen skal afvikles. Men han ser gerne, at hans tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton og udenrigsminister Mike Pompeo møder op og vidner.

- Problemet med John (Bolton) er, at der er et nationalt sikkerhedsproblem, føjer han så til.

- Han kender til mine tanker, han ved, hvad jeg tænker om ledere. Hvad sker der, hvis han afslører, hvad jeg tænker om visse ledere, og det ikke er særligt positivt, spørger han.

På samme måde vil det være en risiko at lade Pompeo vidne i Senatet, mener han.

Senatets medlemmer skal ved rigsretten afgøre, om Trump er gået så meget på tværs af USA's forfatning, at han bør afsættes. Hans egne republikanere har flertallet i Senatet.

Trump beskyldes for forsøg på at afpresse Ukraines regering og præsident til at finde snavs om demokraten Joe Biden. Den tidligere vicepræsident kan blive Trumps modstander ved præsidentvalget senere i år.

Den amerikanske præsident siger, at også hans stabschef, Mick Mulvaney, ville kunne vidne, men han har ikke meget mere at fortælle, end det han allerede har sagt i tv-interviews.

Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, der beskyldes af demokraterne for at have optrådt som en skyggeudenrigsminister i Ukraine, er også et muligt vidne.

- Han kunne blive et vidne på et tidspunkt, siger præsidenten,

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce