Annonce
Udland

Trump betegner exit fra Syrien som strategisk genialitet

Jonathan Ernst/Reuters
Den amerikanske præsident forsvarer sin strategi og holder fast i at ville afslutte de "endeløse krige".

Ved et pressemøde i Det Hvide Hus natten til torsdag forsvarede USA's præsident, Donald Trump, sin beslutning om at trække tropper ud af Syrien.

Ifølge flere medier, herunder tv-stationen MSNBC og nyhedsbureauet Reuters, kaldte præsidenten den kontroversielle beslutning for "strategisk genial".

Pressemødet blev holdt i anledning af den italienske præsident Sergio Mattarellas besøg i USA.

- Vores soldater er ikke i fare, hvilket de aldrig bør være. Det er to lande, der kæmper over et stykke land, som ikke har noget at gøre med os, lød det fra Donald Trump.

Tilbagetrækningen fra Syrien er blevet efterfulgt af en tyrkisk militær offensiv i det nordøstlige Syrien rettet mod kurdiske militser langs den tyrkisk-syriske grænse.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sagde onsdag, at tyrkernes mål er at skabe en sikkerhedszone langs den nordøstlige grænse.

Situationen er yderligere eskaleret, efter at russiske og syriske regeringsstyrker har bevæget sig ind i området.

Ved pressemødet sagde Trump, at kurderne "ikke er engle", og at det kan være nødvendigt for Syrien og Tyrkiet at "kæmpe sig ud af" uenighederne.

- Det er en masse sand. De har en masse sand derovre, som de kan lege med, lød det fra præsidenten ifølge MSNBC.

Han tilføjede, at amerikanske soldater "ikke skal dø" over sådan en konflikt.

Han erklærede også, at hans beslutning var en del af et større ønske om at afslutte USA's involvering i "endeløse krige" verden over.

Trump er blevet skarpt kritiseret både internationalt og hjemme for tilsyneladende at lade kurderne i stikken. Kurderne har spillet en afgørende rolle i kampen mod Islamisk Stat.

Sent onsdag aften dansk tid vedtog et massivt tværpolitisk flertal i Repræsentanternes Hus en officiel fordømmelse af den militære tilbagetrækning.

Et efterfølgende møde mellem ledere i Kongressen og præsidenten blev afbrudt, da der udbrød skænderi mellem parterne.

Ifølge den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, var Donald Trumps adfærd under mødet at sammenligne med en "nedsmeltning".

Trump var angiveligt voldsomt ophidset over, at et stort antal republikanere stemte med demokraterne. I alt stemte 354 for og bare 60 imod.

Flere humanitære organisationer beretter ifølge Reuters om kaotiske forhold på landjorden i Syrien.

160.000 civile er flygtet fra området. Samtidig rapporteres det, at tusinder af fængslede IS-krigere er flygtet fra kurdiske fængsler.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Annonce