Annonce
Udland

Trump efter missilangreb i Irak: Alt er godt

Jonathan Ernst/Reuters
USA er i færd med at vurdere skaderne, efter iranske missiler har ramt to militærbaser i Irak, udtaler Trump.

USA's præsident, Donald Trump, fastslår efter et iransk missilangreb i Irak natten til onsdag, at "alt er godt".

- Missiler blev lanceret fra Iran mod to militærbaser i Irak. Vi er i øjeblikket ved at vurdere omfanget af sårede og materielle skader. Så langt så godt, skriver præsidenten på Twitter kort før klokken fire onsdag morgen dansk tid.

- Vi har uden tvivl verdens mest magtfulde og mest veludstyrede militær.

- Jeg vil komme med en udtalelse i morgen tidlig (onsdag eftermiddag dansk tid, red.).

Tidligere lød det fra Det Hvide Hus, at det er "opmærksom på angreb mod amerikanske faciliteter i Irak". Herunder mindst to irakiske militærbaser.

Det oplyste Det Hvide Hus i en erklæring natten til onsdag dansk tid.

- Præsidenten er blevet orienteret og overvåger situationen nøje og konsulterer sit nationale sikkerhedsteam, skrev pressechef i Det Hvide Hus Stephanie Grisham på Twitter.

I første omgang lød det, at præsidenten ville kommentere angrebet i en tale fra Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus. Men kort før klokken tre dansk tid oplyste embedsmænd, at det ikke kommer til at ske.

Mindst seks raketter har ramt luftbasen Ain Al-Asad i Irak, hvor der er både amerikanske og danske soldater.

Det bekræfter amerikanske embedsmænd overfor nyhedsbureauet Reuters.

Sikkerhedsniveauet i Det Hvide Hus er blevet hævet som følge af angrebet, oplyser en embedsmand til det amerikanske medie CNN.

Det iranske nyhedsbureau Fars skrev kort efter nyheden om angrebet i et tweet, at "Irans hævn er begyndt".

Det er en henvisning til det amerikanske militærs drab på den iranske general Qassem Soleimani i sidste uge.

USA mener, at der kan have været flere angreb mod forskellige lokationer i Irak, herunder Ain Al-Asad-basen.

Også en luftbase i Erbil i det nordlige Irak er blevet angrebet. Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

- Vi arbejder på at vurdere omfanget af skader, udtaler Pentagon-talsmand Jonathan Hoffman i en erklæring ifølge Reuters.

Samtidig oplyser Pentagon, at det står klart, at missilerne blev affyret fra Iran.

- Iran affyrede mere end et dusin ballistiske missiler mod amerikanske militærstyrker samt koalitionsstyrker i Irak, udtaler Pentagon.

Reuters skrev kort før klokken to natten til onsdag dansk tid, at der ifølge den arabiske tv-station Al Mayadeen kan høres sirener ved Ain Al-Asad-basen, ligesom at helikoptere ses flyve over basen.

USA's præsident, Donald Trump, besøgte Ain Al-Asad-basen under sin tur til Irak i december 2018.

USA's forsvarsminister, Mark Esper, sagde tirsdag, at USA bør indstille sig på, at der kommer iransk gengældelse for det amerikanske dronedrab på general Qassem Soleimani.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Tuk-tuk-fører stak af fra politiet

Sønderborg

Skøjtebanen genåbner

Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Annonce