Annonce
Udland

Ledere i EU efter britisk valg: Tiden er inde til klarhed

Aris Oikonomou/Ritzau Scanpix

Tysklands forbundskansler håber på samarbejde med britisk leder. Trump lufter hurtig handelsaftale med USA.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, tilbyder efter valgsejren til den konservative britiske premierminister, Boris Johnson, samarbejde og venskab.

Det er en af de mange reaktioner fra Europa og USA på den overbevisende valgsejr til Det Konservative Parti i Storbritannien.

- Tillykke Boris Johnson med denne klare valgsejr. Jeg ser hen til vort fremtidige samarbejde frem mod venskab og et tæt partnerskab mellem vores lande, siger Merkel i en erklæring, som hendes talsmand har lagt på Twitter.

Resultatet af det britiske valg giver forhåbninger i Bruxelles om en snarlig afklaring på brexit, der har skabt usikkerhed i unionen i flere år.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, siger, at det britiske parlamentsvalg har været et "afklarelsens øjeblik" i krisen omkring brexit.

- Tiden for klarhed er kommet, og jeg håber derfor, at den indgåede tilbagetrædelsesaftale fra oktober kan blive ratificeret så hurtigt som muligt, siger Macron, som tidligere har tilkendegivet frustration over den langvarige brexit-krise.

Den franske præsident advarer Storbritannien om, at desto mere landet afregulerer dets økonomi, desto mere vil det miste adgang til EU's indre marked.

Irlands premierminister, Leo Varadkar, gav ved EU-topmødet i Bruxelles udtryk for lettelse ifølge Reuters.

Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel, beder Johnson om at tage sit løfte om brexit alvorligt.

- Boris vandt valget ved at fortælle alle, at han ønsker at levere (brexit red.), så nu er det tiden til at levere, siger han.

USA's præsident, Donald Trump, var den første udenlandske leder til at ønske premierminister Boris Johnson tillykke med "den store sejr" efter torsdagens parlamentsvalg i Storbritannien.

- Storbritannien og USA vil nu være frie til at kunne indgå en stor handelsaftale efter brexit, skriver Trump på Twitter.

- Denne aftale har potentiale til at blive meget større og mere lukrativ end nogen anden aftale, som kunne indgås med EU. Boris skal fejres!

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];