Annonce
Udland

Trump-støtter om muslimsk kongresmedlem: Send hende tilbage

Jonathan Drake/Reuters
Under et vælgermøde kom præsidentens tilhængere med tilråb, da Trump nævnte kongresmedlemmet Ilhan Omar.

En strid mellem USA's præsident, Donald Trump, og fire kvindelige kongresmedlemmer fik yderligere næring onsdag. Det skete under et vælgermøde i Greenville i delstaten North Carolina.

Trump indledte arrangementet ved at nævne en af de fire kvinder, Ilhan Omar, hvilket fik de mange tilhængere til at råbe i kor:

- Send hende tilbage, send hende tilbage, send hende tilbage.

37-årige Ilhan Omar er muslim og fra Somalia. Hun kom til USA som flygtning i 1997 og blev allerede som barn amerikansk statsborger.

Striden mellem de fire kvinder og Trump opstod, da præsidenten søndag tweetede, at fire kvindelige demokrater i Kongressen "skulle tage hjem og rette op på de fuldstændig ødelagte og kriminalitetsramte lande, de kom fra".

Trump har undgået at nævne kvindernes navne, men ifølge amerikanske medier har det hele tiden stået klart, hvem der er tale om.

Det drejer sig således angiveligt om Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley og Rashida Tlaib. Af disse er Ilhan Omar den eneste, som er født uden for USA.

Alle fire kvinder er ikkehvide og nyligt valgt til Kongressen.

Under onsdagens vælgermøde kritiserede Trump Ilhan Omar for at være antiamerikansk.

Trump mener blandt andet, at Ilhan Omar har "talt dårligt om modige amerikanere, der forsøger at opretholde fred i Somalia", ligesom at hun ifølge ham "ser ned med foragt på hårdtarbejdende amerikanere".

Præsidentens angreb på de fire kvinder på Twitter søndag fik tirsdag Repræsentanternes Hus til at stemme for at at fordømme Trumps udtalelser.

- Vi fordømmer kraftigt præsident Donald Trumps racistiske kommentarer, der har legitimeret og forøget frygten for og hadet mod nye amerikanere og farvede personer, lød det.

Trump selv mener dog ikke, at hans udtalelser er racistiske.

- Kritikken bekymrer mig ikke, for mange er enige med mig, lød det fra Trump ved et pressemøde i Det Hvide Hus mandag.

/ritzau/dpa

Annonce
Trump-støtter råber "Send hende tilbage"
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce