Annonce
Udland

Trump tilbyder Mexico hjælp i narkokrig efter massakre

Herika Martinez/Ritzau Scanpix
Væbnede mænd dræbte børn og kvinder fra mormonsk storfamilie, som havde amerikansk statsborgerskab.

Præsident Donald Trump tilbyder Mexico hjælp i krigen mod landets narkokarteller. Det sker efter en massakre på ni kvinder og børn, der var amerikanske statsborgere.

Væbnede mænd skød mod LeBaron-familien, en storfamilie med mormoner, som emigrerede fra USA til Mexico sidst i 1800-tallet. Familiens medlemmer havde dobbeltstatsborgerskab.

Kvinder og børn fra familien kørte mandag morgen i tre biler i det nordlige Mexico ved grænsen til USA, da de pludselig blev beskudt. Det skete ved La Mora i delstaten Sonora.

- Fire drenge, to piger og tre kvinder blev dræbt. Seks børn blev såret. Adskillige børn fra familien flygtede fra stedet og var savnet i timer efter angrebet.

Myndighederne i Mexico antager, at medlemmer af et narkotikartel havde antaget, at familierne tilhørte et rivaliserende narkotikakartel, fordi de kom kørende i flere store firehjulstrækkere.

- Hvis Mexico har brug for hjælp eller beder om hjælp til at udrydde disse monstre, så er USA parat, villig og i stand til at involvere sig, skriver Trump på Twitter.

Trump hylder sin mexicanske modpart, præsident Andres Manuel Lopez Obrador, for at prioritere kampen mod narkotikahandel, smugling og kriminalitet, men han siger, at kartellerne er blevet for store og mægtige.

- Så nogle gange er der brug for en hær, når man skal bekæmpe en hær. Tiden er nu inde til, at Mexico - med hjælp fra USA - fører krig mod narkokartellerne og fejer dem væk fra Jordens overflade, skriver Trump i et tweet.

Lopez Obrador siger, at storfamilien LeBaron ofte har været i konflikt med narkotikabander, og han mener, at det er ret sikkert, at angriberne vidste, hvem de skød mod.

- Vi har været her i 50 år. Det er det mest skræmmende. Uanset hvem der gjorde dette, så vidste de, hvem de skød mod, siger Alex LeBaron fra storfamilien.

Op mod 5000 personer er fundet i over 3000 umærkede grave i Mexico siden 2006, hvor hæren blev sat ind i kampen mod landets narkotikakarteller, viste en nylig rapport om narkotikakrigens ofre.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce