Annonce
Udland

Trump vil fremlægge fredsplan for Netanyahu og hans rival

Nir Elias/Reuters
Israelsk tv-kanal løfter sløret for USA's fredsplan for Mellemøsten: Giver Israel store indrømmelser.

USA's præsident, Donald Trump, har inviteret Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og hans rival, Benny Gantz, til Det Hvide Hus i næste uge.

Inden da vil Trump fremlægge sin længe ventede fredsplan for Mellemøsten. Planen vil derefter blive drøftet under israelernes besøg i Washington.

Det siger præsidenten sent torsdag aften dansk tid til journalister på sit fly på vej til Miami. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Trump er det muligt, at palæstinenserne i første omgang vil reagere negativt på hans fredsplan. Men han understreger, at planen vil være til gavn for palæstinenserne på sigt.

- Det er en god plan. Det er en plan, som virkelig vil virke, siger han.

Tidligere torsdag aften bekræftede USA's vicepræsident, Mike Pence, under et besøg i Israel, at Trump har inviteret Netanyahu til Washington.

- Præsident Trump bad mig om at at give en invitation videre til premierminister Netanyahu om at komme til Det Hvide Hus i næste uge for at drøfte både regionale spørgsmål og udsigten til fred i det hellige land, sagde Pence.

Pence sagde, at det var Netanyahus forslag, at Trump også inviterer den israelske oppositionsleder, Benny Gantz, skriver avisen Haaretz.

- Fordi det er vigtigt, at vi ikke mister denne historiske mulighed med en sådan opbakning fra Det Hvide hus, sagde Netanyahu ifølge avisen.

Det fremgår ikke klart, om de sammen vil besøge Trump. Der er en dyb rivalisering og uenighed mellem dem inden valget i Israel 2. marts. Det tredje valg inden for et år.

Det fremgår tydeligt, at palæstinenserne ikke er en del af samtalen. Det palæstinensiske selvstyre har for længst erklæret Trump for en ensidig aktør, der kun støtter Israel.

Den israelske tv-kanal Keshet 12's korrespondent og analytiker Amit Segal har tilsyneladende fået indsigt i, hvad Trumps plan indeholder.

Han siger, at Trump vil præsentere en plan for Netanyahu og Gantz, som indebærer, at Israel får suverænitet over alle bosættelser på den besatte vestbred undtagen 15. Der er over 120 bosættelser i området.

Planen vil ifølge tv-kanalen også en gang for alle anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og vil give Israel ret til øjeblikkeligt at annektere områder på Vestbredden.

Den israelske regering skal til gengæld erklære sig enig i, at der på et senere tidspunkt oprettes en palæstinensisk stat ifølge Haaretz.

Blandt de krav, som palæstinenserne ifølge tv-kanalen vil blive mødt med, er en omfattende afmilitarisering af Gaza, afvæbning af det islamiske Hamas-styre, og at de anerkender Jerusalem som Israels hovedstad.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce