Annonce
Udland

Trumps stabschef varsler mulig nedlukning i USA

Amerikanske grænsevagter ved en grænseovergang i Texas. Præsident Trump vil have 5,7 milliarder dollar til en grænsemur, men Demokraterne afviser hans krav. Finder parterne ikke en løsning, kan dele af den offentlige sektor lukke ned igen.

Tre ugers budget er snart brugt. Hvis der ikke findes en løsning i næste uge, risikerer USA at lukke ned igen.

Præsident Donald Trumps fungerende stabschef, Mick Mulvaney, vil "absolut ikke udelukke", at der kan komme endnu en delvis nedlukning af USA's statsapparat inden længe.

Det siger han i et interview med tv-stationen NBC søndag.

Kongressen skal senest fredag have fundet en løsning på præsidentens krav om en mur langs grænsen til Mexico, ellers risikerer USA en ny nedlukning.

- Præsidenten mener virkelig, at der er en national sikkerhedskrise og en humanitær krise ved grænsen, og det vil han gøre noget ved, siger Mick Mulvaney i søndagens interview.

Store dele af den offentlige sektor blev lukket ned kort før jul. Det skete, efter at Trump havde afvist et budgetforslag fra Demokraterne, der ikke opfyldte hans krav om 5,7 milliarder dollar til en mur mellem Mexico og USA.

Mulvaney siger, at Trump formentlig vil være villig til at acceptere et mindre beløb end de 5,7 milliarder dollar i budgettet og så finde resten af pengene til muren "et andet sted".

Trump accepterede i slutningen af januar et midlertidigt budget, der genåbnede de lukkede dele af den offentlige sektor i tre uger.

Det betød også, at hundredtusinder af offentligt ansatte kunne vende tilbage til arbejdet og få løn igen.

Den omstridte mur langs grænsen til Mexico er et af Trumps centrale valgløfter. Præsidenten mener, at muren er nødvendig for at stoppe ulovlig indvandring, narko og menneskesmugling.

Demokraterne mener derimod, at den er unødvendig. Nogle siger endvidere, at opførelsen af muren vil sende et helt forkert signal.

Præsidenten har truet med at erklære national undtagelsestilstand for at kunne finansiere muren uden at have Kongressens godkendelse.

Den republikanske senator Richard Shelby, der deltager i forhandlingerne, siger søndag til Fox News, at forhandlingerne "står stille" og at de næste 24 timer er afgørende.

Den demokratiske senator Jon Tester, der er en del af Demokraternes hold af forhandlere, siger, at han er "håbefuld".

- Men vi kan ende med en ulykke. Det er sket før, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce