Annonce
Erhverv

Trumps toldafgifter dækker ikke støttepakker til landbruget

Leah Millis/Reuters
USA's told på varer fra Kina har givet mindre end den støtte USA har givet eget landbrug under handelsstrid.

De toldafgifter på kinesiske varer, som USA's præsident, Donald Trump, har indført, har frem til onsdag i sidste uge indbragt USA 20,8 milliarder dollar.

Det viser tal fra den amerikanske regering ifølge The New York Times.

Toldafgifterne har udløst et lignende modsvar fra Kina på særligt amerikanske landbrugsvarer. Derfor har den amerikanske regering sprøjtet 28 milliarder dollar ud til det amerikanske landbrug i støtte.

Avisen har lavet opgørelsen, fordi præsident Trump oplyste, at Kina har skåret i sine køb af landbrugsprodukter med 16 milliarder. Men ifølge Trump havde USA tjent "langt, langt mere" på afgifterne.

- Vi har tjent milliardvis af dollar fra Kina på importafgifter, sagde Donald Trump ved et pressearrangement ifølge The New York Times.

Indtægterne fra toldafgifterne betaler dermed ikke for de støttepakker, der er blevet gennemført i forbindelse med handelsstriden.

Ud over de direkte indtægter og udgifter for den amerikanske stat forbundet med handelsstriden kommer stridens påvirkning på amerikansk og kinesisk økonomi.

Ifølge The New York Times har de højere toldafgifter gjort mere ondt på kinesisk økonomi end den amerikanske.

De to lande forhandler stadig om en løsning, der skal sænker toldafgifterne igen. De seneste måneder er forhandlingerne dog tilsyneladende kørt fast.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];