Annonce
forside

Trussel om at trække støtte til ny viceborgmester

Søren Elbæk (S) og Kristian Andersen (KD) ved et møde forud for kommunalvalget. Foto: Morten Stricker.

Selv om KD, SF og Fjordlisten er del af en bred konstitueringsaftale, så er de parat til nej til Søren Elbæk (S) som viceborgmester. Elbæk undrer sig.

Ringkøbing-Skjern: Den kommende viceborgmester Søren Elbæk (S) møder politisk modstand, inden han er tiltrådt som netop viceborgmester.

Ti byrådsmedlemmer fra Kristendemokraterne, SF og Fjordlisten truer nemlig med at stemme imod at posten går til Elbæk. Det sker, fordi de mener, at han har sat ærlighed og ordentlighed over styr i forbindelse med konstituerings-forhandlingerne.

Elbæk valgte som bekendt at indgå en aftale med Venstre under en pause i forhandlingerne med netop Kristendemokraterne, SF og Fjordlisten. Det skabte ikke bare vrede hos politikerne, men også hos mange vælgere, som flittigt har debatteret Socialdemokratiets politiske manøvre.

- Det efterlader et indtryk af utilregnelighed, skriver de tre partier i fælles meddelelse.

Søren Elbæk selv kalder protesten et slag i luften.

- Jeg undrer mig meget over den måde at agere på. Vi har netop indgået en konstitueringsaftale med hinanden. For mig at se, er man enten med i hele pakken eller slet ikke. I politik skal man ikke være nærtagende, for så kommer man ikke ret langt, siger han og understreger, at han har beklaget, og erkendt, at forløbet dagen efter valget kunne have været kønnere.

Den kommende borgmester Hans Østergaard (V) ærgrer sig over de andre partiers protest.

- Det er nogle forbehold, jeg ikke har hørt, mens jeg har forhandlet den brede konstitueringsaftale. Det virker uldent og halvhjertet, at de overvejer ikke at stemme for viceborgmesteren, siger Østergaard, der dog fortsat tror på et godt samarbejde i det nye byråd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Efter lokalplanbommert: Varde Bolig Administration lægger Ingeniørgruppen på køl

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce