Annonce
Tønder

Tung regn afslørede forhistorisk fund: Arkæolog overrasket over bronzesmykker i Toftlund

Regnen afdækkede et flot fund i Toftlund. Arkæolog kalder fund for "helt i top". Der blev fundet to armring og en halsring i en såkaldt fladmarksgrav fra bronzealderen. Foto: Museum Sønderjylland/Mette Arenfeldt
Den store udgravning, som arkæologer fra Haderslev Museum er ved at blotlægge i Toftlund, fortsætter en uge længere end planlagt. I den forløbne uge medvirkede tung regn til, at forhistoriske bronzesmykker blev blotlagt. Arkæolog er glædeligt overrasket over fundet.

TOFTLUND: Historien kan noget. Og i Toftlund mellem kirken og Brundtlandcentret er historien blevet meget levende.

Arkæologer fra Museum Sønderjylland Arkæologi i Haderslev har gennem de sidste to uger gravet i den 3000 kvadratmeter store udgravning. Det var egentlig meningen, at arkæologerne i weekenden skulle indstille arbejdet i Toftlund. Men nye fund er blandt andet medvirkende til, at arkæologerne også i den kommende uge vil være at finde på pladsen.

Udgravningsleder Mette Arenfeldt var allerede i starten af udgravningen positivt overrasket over, at der blev fundet en god håndfuld såkaldte fladmarksgrave, nogle langhuse fra vikingetiden og en halv snes grubehuse. Blandt andet blev der fundet en flot ravperle i en af de velbevarede grubehuse.

Annonce

Regn afslørede fund

Men i løbet af den forgangne uge blev udgravningslederen yderligere overrasket på den gode måde. Et kraftigt regnvejr medførte andet end våde arkæologer.

- Det regnede kraftigt, og regnen afdækkede nogle bronzesmykker. Vi havde gæster på pladsen, og det var dem, der opdagede smykkerne, "Se, der ligger da noget dér", fortæller hun.

Udgravningsleder Mette Arenfeldt er glædeligt overrasket over kvaliteten af de fund, arkæologerne har gjort i Toftlund mellem kirken og Brundtlandcentret. Nu fortsætter de arbejdet i området yderligere en uge, fortæller hun. Foto: Martin Franciere

Det regnen afslørede var to armringe - hvoraf den ene er hel - og en halsring - alle delene i bronze. Fundet får udgravningslederen til at finde de store gloser frem:

- Det er helt i top. Det kan ikke blive meget bedre, og det er klart et af de mere spændende fund, jeg har været med til.

Annonce

Mindst 2500 år gamle

Alt efter om smykkerne er fra ældre eller yngre bronzealder har de ligget i jorden i mindst 2500 år.


Det regnede kraftigt, og regnen afdækkede nogle bronzesmykker. Vi havde gæster på pladsen, og det var dem, der opdagede smykkerne, Se, der ligger da noget dér.

Mette Arenfeldt, arkæolog og udgravningsleder


Hvem smykkerne tilhørte, og hvorfor de ligger i graven, kan Mette Arenfuldt kun gisne om.

- Smykkerne har ligget i jorden i rigtig lang tid. At dømme ud fra graven og på størrelsen af ringene, har de tilhørt et voksent individ - sikkert en kvinde, siger hun og tilføjer, at fundet er prikken over i'et.

- Det er en rig grav.

Den ene armring i bronze var intakt, mens den anden armring var i stykker - det samme var halsringen. Smykkerne har ligget i jorden siden i hvert fald 500 år før vor tidsregning. Foto: Museum Sønderjylland 

Af hensyn til nysgerrige øjne og hænder har Mette Arenfeldt holdt fundet hemmeligt siden starten af ugen, så arkæologerne kunne grave alle fund ud i graven.

Annonce

Mange lag i jorden

Som sagt fortsætter arkæologerne i næste uge med. Det skyldes ikke mindst de mange spændende fund, der er gjort i området. Desuden kunne arkæologerne hurtigt efter de ankom til pladsen konstatere, at mange af husene fortsatte ud under det jordlag, som ikke var skrællet af.

Arkæolog og udgravningsleder Mette Arenfeldt i gang med at afdække ringene i bronze på pladsen i Toftlund. Det var kraftig regn, der bevirkede, at gæster på pladsen blev opmærksomme på de sjældne effekter. Foto: Museum Sønderjylland

- Det er et omstændeligt arbejde, og det tager lang tid at grave grave. Nogle af gravene har indeholdt fem lag, og dem har vi skullet afdækket et efter et, fortæller Mette Arenfeldt og tilføjer, at selv om de fundne hals- og armringe ser anløbne ud, så kan arbejdet med konserveringen gøre mirakler.

- Det er en langsommelig proces, men til gengæld kan de - når de er renset op - nærmest se nye ud, så de kan indgå i en udstilling, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Annonce