Annonce
Esbjerg

Tunge skraldespande får ros: Vi er langt bedre til at sortere madaffald end forventet

Esbjerg Kommunes madaffald sorteres i Holsted hos Ragn-Sells. Her bliver de grønne genbrugsposer skåret op, og plasten bliver frasorteret, mens madaffaldet bliver blendet til en ensartet masse, som sendes videre til et biogasanlæg. Arkivfoto: René Aunsbjerg Fogh
Den nye madsortering i Esbjerg Kommune er trods opstartsvanskeligheder kommet flyvende fra start. På de første seks måneder er der indsamlet 1972 tons madaffald. Det er 30 procent mere end forventet.
Annonce

Esbjerg Kommune: Utætte poser, pladsmangel i både køkkenskab og indkørsel, lugtgener og bananfluer. Den nye madsortering i Esbjerg Kommune fik en hård medfart i de første måneder.

Ikke desto mindre er ordningen en succes. I hvert fald målt på mængden af madaffald.

I de første seks måneder var målet at indsamle 1500 tons madaffald i alt, men de ny koksgrå beholdere med brunt låg har været tungere end forventet. Således er der indsamlet i alt 1972 tons madaffald. Dermed ender vi i 2020 med at være 30 procent over mål, og det høster stor ros.

- Forventningen for 2020 var, at hver husstand i gennemsnit ville sortere fem kilo madaffald fra hver anden uge. Men i fællesskab har vi formået at sortere i gennemsnit 6,6 kilo madaffald pr. husstand pr. tømning, siger formand for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (V), og fortsætter:

- Det betyder kort sagt, at folk har taget ordningen til sig og gør sig umage med sorteringen, og det skal de virkelig have stor ros for.

Annonce

Mere grøn energi

Madaffaldet bliver kørt til et forsorteringsanlæg i Holsted. Her bliver de grønne genbrugsposer skåret op, og plasten bliver frasorteret, mens madaffaldet bliver blendet til en ensartet masse, som sendes videre til et biogasanlæg.

- Vi er klar over, at den ny affaldssortering kræver tilvænning, og i starten kræver det også ekstra opmærksomhed at sortere korrekt, men også den del går over al forventning. Ragn-Sell, som ejer forsorteringsanlægget i Holsted, fortæller os, at det madaffald de modtager fra os, er meget rent. Der er ikke ret meget fejlsortering, siger Søren Heide Lambertsen.

Den nye beholder er til madaffald uden emballage. Det kan for eksempel være en blanding af madrester, kødvarer, fisk, mejeriprodukter, frugt, grøntsager, brød-, kage- og dejrester, suppe, sovs og grød, æggeskaller og kaffegrums. Arkivfoto: Morten Stricker

Når madaffaldet når frem til biogasanlægget, bliver det blandet med gylle fra landmænd og brugt til at producere biogas.

- Blandingen af madaffald og gylle gør produktionen af biogas mere effektiv, forklarer udvalgsformanden.

Annonce

Midtbyerne og Mandø mangler

Den nye madaffaldssortering bliver indført ad to omgange. Udrulningen begyndte i august, og er først færdig i efteråret 2021, hvor Esbjerg Midtby, Ribe Midtby og Mandø kommer med.

- Med den nye affaldsordning følger flere end 35.000 nye skraldespande, der skal fordeles ud til de enkelte husstande. Det er en stor mundfuld at håndtere, og derfor er omdelingen delt ud i to etaper, forklarer Søren Heide Lambertsen.

Så snart den nye affaldsspand er leveret, skal husstanden gå i gang med at sortere madaffaldet fra restaffaldet. Derefter tømmes begge skraldespande hver anden uge.

Den nye beholder er til madaffald uden emballage. Det kan for eksempel være en blanding af madrester, kødvarer, fisk, mejeriprodukter, frugt, grøntsager, brød-, kage- og dejrester, suppe, sovs og grød, æggeskaller og kaffegrums.

45.000 ton affald om året

Madaffaldet fra Esbjerg Kommune ender på et forsorteringsanlæg hos Ragn-Sells i Holsted.

Ragn-Sells har kontrakter med Esbjerg, Vejle og Kolding kommuner, og modtager årligt 45.000 ton affald. Når det er blevet bearbejdet og sorteret går i alt 90-92 procent af det genbrug i form af biomasse samt glas, metal eller plast. Anlægget kører i døgndrift i hverdagene samt i alt 24 timer henover weekenden.

Der kommer mellem 150 og 250 ton affald ind i døgnet, som bliver til 290 ton pulp - fordi der tilsættes vand. Denne pulp sendes videre til biogasanlægget, som blander det med gylle, afgasser det og sender retur til landmændenes marker. Gassen fra det bruges til naturgasnettet.

Ragn-Sells koncernen, der har rødder i Sverige, har hovedkontor i Stockholm og driver miljøservicevirksomhed i henholdsvis Sverige, Norge, Estland og Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce