Annonce
Kolding

Det største vejprojekt i Koldings historie rykker nærmere - tunnel under fjorden kan blive virkelighed

Borgmester Jørn Pedersen (V) mener, at en eventuel tunnel vil kunne afhjælpe mange trafikale problemer. Han afviser til gengæld en bro over fjorden som en mulighed. Foto: Søren Gylling
Kolding Kommune er gået i gang med at undersøge mulighederne for at forbinde det sydlige og det nordlige Kolding med en tunnel under fjorden. Arbejdet er klar om et års tid.

Kolding: Det største vejprojekt i Kolding Kommunes historie er sat på dagsordenen i by- og udviklingsforvaltningen, hvor trafik- og byplanlæggerne i løbet af det næste års tid skal afdække mulighederne for at forbinde det sydlige og det nordlige Kolding med en tunnel under fjorden.

Undersøgelserne foregår sideløbende med den VVM-undersøgelse af en ny omfartsvej ved Nr. Bjert, som Kolding Byråd netop har bevilget en million kroner til. VVM-undersøgelsen skal fastlægge en rute for omfartsvejen og beskrive vejanlæggets påvirkninger af miljøet, så politikerne kan tage stilling til, om vejen skal bygges eller ej på et oplyst grundlag.

Så grundigt bliver en mulig tunnelforbindelse under fjorden ikke undersøgt, fastslår borgmester Jørn Pedersen (V).

- Men vi vil have skitseret, om og hvordan vi kan lave en forbindelse mellem den sydlige omfartsvej, som er undervejs mellem Vonsild og Skartved på sydsiden af fjorden, og en omfartsvej ved Nr. Bjert på nordsiden af fjorden. På den måde kan vi få en reel ringvej rundt om hele Kolding - mod øst i form af en ringvej og mod vest i form af motorvejen, siger Jørn Pedersen.

Han afviser, at en bro over fjorden er en mulighed.

- Det er ikke gangbart i forhold til vores natur og vores fjord. Det vil være for ødelæggende, siger han.

Annonce
Hvis det her kan lade sig gøre, så vil det unægteligt løse et kæmpemæssigt problem både for Kolding og på nationalt plan.

Jørn Pedersen (V), borgmester

Borgmesteren ser frem til, at screeningen for en tunnelforbindelse er færdig om et år til halvandet.

- For hvis det her kan lade sig gøre, så vil det unægteligt løse et kæmpemæssigt problem både for Kolding og på nationalt plan. For når trafikken går i stå ude på motorvejen, går den også helt i stå gennem Kolding by. Med en ringvej øst om Kolding kan vi få et reelt alternativ til at komme forbi Kolding og videre ud i landet, påpeger han.

I løbet af 2020 forventer borgmesteren, at politikerne i Kolding i store træk får svar på, hvor en tunnel under fjorden kan anlægges, hvad den vil koste, hvordan vejene kan forbindes, og hvilke udfordringer der ellers er.

- Før det step er taget, kan vi ikke komme videre. Vi er nødt til at vide mere, før vi kan gå videre, for sådan en vejforbindelse vil jo være en statslig opgave på linje med den tredje Limfjordsforbindelse, siger Jørn Pedersen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce