Annonce
Billund

Tunnelsyn og sognerådstænkning – og Hærvejsmotorvejens endeligt?

Henrik Rask mener ikke, at der er behov for en ny motorvej op gennem Jylland. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce

Læserbrev: Mads Helbo, tak for din replik, og dine ganske ”fascinerende” argumenter for Hærvejsmotorvejens berettigelse.

Du anfører, at en international lufthavn bør understøttes af en motorvej – blot fordi lufthavnen har ”lagt nogle meget interessante fremtidsplaner”. Hvorfor dog det, hvis behovet ikke er der? Planerne er fra før corona-pandemien, og trafikprognoserne for luftfart og landtransport bør naturligvis genberegnes med effekterne herfra, klimaudfordringerne med mere. Resultatet vil udvise faldende trafiktal og endnu mindre behov for en motorvej.

Dertil slår du til lyd for, at infrastrukturudvikling uden for de større byer ikke konsekvent skal besluttes ud fra samfundsøkonomisk rentabilitet. Et ret besynderligt argument, da økonomien er regulator for cirka al samfundsudvikling, herunder årsagen til blandt andet uværdige forhold overalt inden for det sociale område. Milliardinvesteringer besluttet ud fra denne tænkning fremstår økonomisk uansvarlige og sognerådsagtige!

Endelig peger du på en linjeføring øst om Billund, fordi du har forståelse for de mennesker i Billund, der vil blive plaget af motorvejsstøjen. Og du finder det ikke ynkeligt, at mange mennesker – som du – ønsker en linjeføring, der blot flytter støjen ud af ”egen baghave”. Mere sognerådstænkning, fra fattigste skuffe; hvad med borgere i fx Vandel og Randbøl? Du går gerne efter luftige gevinster, mens andre småbyer, privatøkonomier, naturen, miljøet med flere må leve med de massive negative konsekvenser i al fremtid.

På et punkt er vi dog enige, nemlig behovet for snarlig afklaring. Og den er nok netop lige kommet. For heldigvis tyder alt på, at "Luksusmotorvejen" nu bliver lagt i graven i al overskuelig fremtid. Transportminister Benny Engelbrecht citeres i flere medier den 28. juli for ikke at ville medtage motorvejen i regeringens oplæg til efterårets infrastrukturforhandlinger – med den gode begrundelse, at projektets samfundsøkonomi ”er så dårlig, som den er”.


Heldigvis tyder alt på, at "Luksusmotorvejen" nu bliver lagt i graven i al overskuelig fremtid


Det er klog tale, og en logik enhver med selv beskeden økonomisk indsigt vil kunne forvisse sig om – blot ved at læse for eksempel VVM-undersøgelsen om projektet, og især ved at læse mellem linjerne og konstatere de store mangler. Dertil kan man forholde sig til virkeligheden, for eksempel ved at komme rundt i landet og opleve reel trængsel samt tage seriøst fat på klimaudfordringerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Annonce