Annonce
Haderslev

Turbådsfisker med livslang erfaring: - Der er noget helt galt

Jens Mærsk, som driver firmaet La Vida Fishing, har oplevet et kraftigt fald i fangsterne de senere år. Han tilskriver udviklingen, at der er iltsvindf og overfiskeri med trawl. Foto: Jacob Schultz
For bare fem år siden kunne stangfisker Jens Mærsk, Aarøsund, fange 5-10 store torsk på en time. I dag kan ikke engang fange en fladfisk.

Lillebælt: Jens Mærsk sejler 30 til 50 ture om året med tyske stangfiskere fra Aarøsund Havn, hvor hans båd La Vida ligger.

Nu sejler han ikke med ret mange mere.

- Tyskerne er forsvundet. Før kunne vi se op til hundrede små både henne ved Gammelbro Camping, nu er der måske fem. De tyske turister har fundet ud af, at der ikke længere er noget fange her, siger Jens Mærsk.

For to år siden havde Jens Mærsk fangstgaranti til gasterne ombord: Fangede de ikke noget af en hvis størrelse, så kom de med ud igen på en gratis tur.

- Det er jeg stoppet med at love. For vi fanger stort set ikke noget, siger han.

Annonce
Jens Mærsk lever ikke af lystfiskerturister, men har et andet arbejde ved siden af. Foto: Jacob Schultz

Ubalance

Jens Mærsk har et arbejde ved siden af sin interesse for fiskeri og turisme. Det er ikke hans levebrød, der er truet, men han ærgrer sig på vegne af naturen og på vegne af de mange småerhverv, der direkte eller indirekte lever af blandt andre tyske turister - campingpladser, overnatningssteder, spisesteder og meget andet. Han fortæller, hvordan tyske sportsfiskere i stor stil har delt på sociale medier, at det er slut med af fange noget i Lillebælt.

- Det er for mig at se et kæmpe problem. Vi har fået skabt en ubalance, der har ødelagt livet derude, og det mærker vi konsekvensen af nu, siger Jens Mærsk.

Jens Mærsk er oprindelig fra Ribe og siden han var barn har han fanget fladfisk i Vadehavet og ved andre kyster. Han ved godt, hvad han taler om. Han ved også godt, at mange i fiskerierhvervet vil sige, at det altid har gået op og ned, men det her er altså noget helt andet.

Er der plads til alle?

Selv om der i debatten om årsagerne både bliver talt om udslippet fra Dangødning i 2016, om øget gødskning fra landbruget og om alt for mange sæler og skarver, så har Jens Mærsk sit eget bud på, hvad der skal ske for at få balancen, fiskene og turisterne tilbage til Lillebælt:

- Det skal igen være forbudt at trawle i fiskene gydeperioder. Det, der sker nu, svarer jo til, at jægerne gik ud og skød alle lammene, inden de blev store og kunne formere sig. De fladfisk, som erhvervsfiskerne hiver op med trawl, er så små og underernærede, at de kun kan bruges til minkfoder. Og det er det, der sker med vores fisk: De bliver til minkfoder, siger Jens Mærsk.

Generelt mener han, at trawl skal forhindres i de indre farvande som Lillebælt og fjordene. Samfundgevinsterne ved den smule minkfoder, erhvervsfiskerne hiver op med bundtrawl, er alt for små sammenlignet med de store turisme- og fritidsinteresser, der er i at kunne fange fisk med stang i Lillebælt, mener han.

- Vi skal have en diskussion om, hvorvidt der er plads til intensivt fiskeri i de små forvande. Jeg mener ikke, at der er plads til alle, hvis vi skal fange fisk i fremtiden, siger Jens Mærsk.

Jens Mærsk har sejlet med turister i 12 år. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Nu har 179 personer med coronavirus mistet livet i Danmark

Esbjerg

Esbjerg løber sammen og hver for sig

Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce