Annonce
Haderslev

Turbådsfisker med livslang erfaring: - Der er noget helt galt

Jens Mærsk, som driver firmaet La Vida Fishing, har oplevet et kraftigt fald i fangsterne de senere år. Han tilskriver udviklingen, at der er iltsvindf og overfiskeri med trawl. Foto: Jacob Schultz
For bare fem år siden kunne stangfisker Jens Mærsk, Aarøsund, fange 5-10 store torsk på en time. I dag kan ikke engang fange en fladfisk.

Lillebælt: Jens Mærsk sejler 30 til 50 ture om året med tyske stangfiskere fra Aarøsund Havn, hvor hans båd La Vida ligger.

Nu sejler han ikke med ret mange mere.

- Tyskerne er forsvundet. Før kunne vi se op til hundrede små både henne ved Gammelbro Camping, nu er der måske fem. De tyske turister har fundet ud af, at der ikke længere er noget fange her, siger Jens Mærsk.

For to år siden havde Jens Mærsk fangstgaranti til gasterne ombord: Fangede de ikke noget af en hvis størrelse, så kom de med ud igen på en gratis tur.

- Det er jeg stoppet med at love. For vi fanger stort set ikke noget, siger han.

Annonce
Jens Mærsk lever ikke af lystfiskerturister, men har et andet arbejde ved siden af. Foto: Jacob Schultz

Ubalance

Jens Mærsk har et arbejde ved siden af sin interesse for fiskeri og turisme. Det er ikke hans levebrød, der er truet, men han ærgrer sig på vegne af naturen og på vegne af de mange småerhverv, der direkte eller indirekte lever af blandt andre tyske turister - campingpladser, overnatningssteder, spisesteder og meget andet. Han fortæller, hvordan tyske sportsfiskere i stor stil har delt på sociale medier, at det er slut med af fange noget i Lillebælt.

- Det er for mig at se et kæmpe problem. Vi har fået skabt en ubalance, der har ødelagt livet derude, og det mærker vi konsekvensen af nu, siger Jens Mærsk.

Jens Mærsk er oprindelig fra Ribe og siden han var barn har han fanget fladfisk i Vadehavet og ved andre kyster. Han ved godt, hvad han taler om. Han ved også godt, at mange i fiskerierhvervet vil sige, at det altid har gået op og ned, men det her er altså noget helt andet.

Er der plads til alle?

Selv om der i debatten om årsagerne både bliver talt om udslippet fra Dangødning i 2016, om øget gødskning fra landbruget og om alt for mange sæler og skarver, så har Jens Mærsk sit eget bud på, hvad der skal ske for at få balancen, fiskene og turisterne tilbage til Lillebælt:

- Det skal igen være forbudt at trawle i fiskene gydeperioder. Det, der sker nu, svarer jo til, at jægerne gik ud og skød alle lammene, inden de blev store og kunne formere sig. De fladfisk, som erhvervsfiskerne hiver op med trawl, er så små og underernærede, at de kun kan bruges til minkfoder. Og det er det, der sker med vores fisk: De bliver til minkfoder, siger Jens Mærsk.

Generelt mener han, at trawl skal forhindres i de indre farvande som Lillebælt og fjordene. Samfundgevinsterne ved den smule minkfoder, erhvervsfiskerne hiver op med bundtrawl, er alt for små sammenlignet med de store turisme- og fritidsinteresser, der er i at kunne fange fisk med stang i Lillebælt, mener han.

- Vi skal have en diskussion om, hvorvidt der er plads til intensivt fiskeri i de små forvande. Jeg mener ikke, at der er plads til alle, hvis vi skal fange fisk i fremtiden, siger Jens Mærsk.

Jens Mærsk har sejlet med turister i 12 år. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Danmark

Første dansker er blevet ramt: TV2-medarbejder er konstateret smittet med coronavirus

Erhverv For abonnenter

3F-formand undrer sig over lukningen af testfabrik: Man vil opleve et kæmpe dræn af viden

Annonce