Annonce
Udland

Turister flokkes til Uluru i Australien forud for klatreforbud

Greg Wood/Ritzau Scanpix
Fra oktober bliver det forbudt at bestige klippe, som det oprindelige folk i Australien betragter som hellig.

Turister i hobetal valfarter til Uluru for at bestige den kæmpemæssige klippe i det centrale Australien, inden der indføres klatreforbud.

Forbuddet træder i kraft 1. oktober efter ønske fra det oprindelige folk i området, der betragter klippen som hellig.

Men stik imod hensigten har udsigten til forbuddet skabt en skadelig tilstrømning af turister, der vil nå at bestige Uluru, før det er for sent.

Talrige billeder på sociale medier fra Uluru viser tætte rækker af turister, der valfarter mod toppen af klippen sydvest for byen Alice Springs.

Den øgede tilstrømning til den populære turistdestination, der tidligere var kendt som Ayers Rock, skaber desuden problemer for nationalparken Uluru-Kata Tjuta.

Antallet af turister, der ankommer i campingvogne, er særligt problematisk, siger direktøren for turisme i det centrale Australien, Stephen Schwer.

- Vi har så mange af denne type turister, der kommer hertil, at vi ikke har infrastruktur til at håndtere de mange kørende turister, siger han.

Hovedparten af turisterne gør som de skal og camperer på de pladser, hvor man kan booke plads på forhånd, oplyser han.

Men mange af de mindre organiserede turister opdager for sent, at pladserne er overbooket og camperer derfor ulovligt uden for pladserne.

- Folk opdager det ikke selv, men når de kører uden for vejene, så er der tale om ulovlig indtrængning på hellig land, aboriginernes land eller beskyttet land, siger Stephen Schwer.

- Folk efterlader deres skrald og tænder bål. Desværre tømmer folk også deres campingtoiletter på det, de tror er ubeboet land, men i virkeligheden er privat.

De seneste 12 måneder har flere end 395.000 turister besøgt nationalparken Uluru-Kata Tjuta, der står på Unesco's Verdensarvsliste.

Det er en stigning på 20 procent sammenlignet med de forrige år.

Omkring 13 procent af de besøgende bestiger Uluru, vurderer myndighederne.

Ifølge turistbureauerne er det oftest australske og japanske turister, der begiver sig mod klippens top.

Uluru er cirka 2,5 kilometer lang, 1,5 kilometer bred og rejser sig 335 meter over den omgivende slette.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Julebal i Medius: Flere tilmeldte i år

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce