Annonce
Varde

Turistmand rystet over ødelæggelser: Sporene skæmmer stadig tre måneder efter kæmpe militærøvelse

Her er det Engvej mellem Houstrup og Blaabjerg. Den er stadig svært fremkommelig, hvis ikke man som Frands Kristensen har en firehjulstrækker. Foto: Morten Nielsen
Frands Kristensen gik til mediehuset, da der er i begyndelsen af oktober var dybe spor af tunge bæltekøretøjer i rekreativ plantage. Nu påpeger han, at der stadig mangler meget, før området ved vestkysten er genoprettet.
Annonce

Nørre Nebel/Nymindegab: De militære spor skæmmer ikke alene, de skræmmer, mener turistmand i Nymindegab ved vestkysten.

Køresporene var ikke på plads, da hæren i efteråret afholdt årets største øvelse, Brave Lion, med deltagelse af 2000 soldater fra Danmark, Storbritannien og Litauen. Det gik hårdt ud over den rekreative Blaabjerg Plantage, som blev ødelagt af blandt andre 30 ton tunge infanterikampkøretøjer med bælter. Øvelsen blev afsluttet den 4. oktober, men her - mere end tre måneder senere - er der stadig ikke rettet op over alt i plantagen, som ligger i et turistområde.

Frands Kristensen er ejer af Nymindegab Ridecenter, og han luftede, allerede inden militærøvelsen var slut, sine store frustrationer over, at plantagen var fuldstændig smadret. Plantagen benyttes blandt andre af Frands' ridende gæster, som lejer sig ind i hytter, men er også et yndet mål for mountainbikere og turister, der bare vil nyde skovens dybe stille ro. Men mange stier er endnu ikke farbare - slet ikke.

Statsskoven skal være rekreativ

  • JydskeVestkysten har været i kontakt med Naturstyrelsen - Blaabjerg Plantage er nemlig statsskov under Naturstyrelsen. Men her spiller skovrider Ulrik Lorentzen bolden over til Forsvaret, som har ansvaret for genopretningen af plantagen.
  • Et vigtigt formål med statsskoven i Blaabjerg er rekreativt, skriver Naturstyrelsen på sin hjemmeside.
  • Blaabjerg Plantage ligger ved Nørre Nebel. Der er turisme i byer som Henne, Lønne, Houstrup og Nymindegab i nærheden.
Annonce

Nogle veje er stadig ødelagt

Det skræmmer Frands i den forbindelse, at det tager så lang tid at rette op - også med henblik på fremtidige øvelser. Han tog JydskeVestkysten med ud i sin firehjulstrækker for at vise sporene her mere end tre måneder efter øvelsen. Selvfølgelig har efterårets store regnmængder ikke gjort det bedre.

Men stierne er meget medtagede. Også en gennemgangsvej ved navn Engvej mellem Houstrup og Blaabjerg er akkurat farbar i en firehjulstækker. Sådan én råder Frands dog over. Vejen var tidligere i god stand, oplyser han.

Annonce

Forsvaret erkender manglende opretning

Forsvaret erkender da også, at området endnu ikke er i den forfatning, som det skal være.

Major Stig Gunnar Larsen er chef for Skydesikkerheds Elementet i Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn. Han oplyser, at forsvaret først og fremmest har rettet de gennemgående cykelstier op af hensyn til turismen.

Herpå er skader begået hos private lodsejere prioriteret over statsskove som Blaabjerg Plantage.

- Men vi tager skaderne i det omfang, de dukker op, når regnvandet forsvinder, siger Stig Gunnar Larsen.

Der ligger bunker med stabilgrus rundt om i Blaabjerg Plantage. Men selvfølgelig har efterårets rekordregn ikke gjort arbejdet lettere.

- Det bliver udbedret så hurtigt som muligt, siger Stig Gunnar Larsen.

Frands viser rundt i plantagen, hvor der stadig er mange stier, der ikke er rettet op. Der er gået mere end tre måneder. Foto: Morten Nielsen
Annonce

Kommune har klaget til forsvaret

Vardes borgmester Erik Buhl (V) oplyser, at plantagens tilstand i efteråret udløste en reprimande fra Varde Kommune til forsvarsministeriet. Det var ikke en acceptabel stand, som plantagen var efterladt i, og spillereglerne blev ikke overholdt, påpeger borgmesteren.

Dog har Erik Buhl tillid til, at opgaven har høj prioritet, og at plantagen genoprettes, så den kommer til at minde om tidligere tider. Det er nemlig, hvad Forsvarsministeriet har oplyst til kommunen, at man vil lægge sig i selen i den her sag. Erik Buhl mener dog også, at man skal tage hensyn til rekordregnen, som med god grund må have forsinket genopretningen.

Regnen har selvfølgelig heller ikke gjort plantagen smukkere, medgiver Frands Kristensen. Foto: Morten Nielsen
Der er sket for lidt på de tre måneder, mener Frands, der frygter fremtidige militærøvelser. Foto: Morten Nielsen
Sporene skræmmer - eller i hvert fald skæmmer. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Tanja har været sygemeldt med stress tre gange: - Jeg kan bedre holde til presset, når jeg arbejder hjemme

Kolding

Nyt forsøg i Kolding Kommune: Nu må Tanja og kollegaerne arbejde hjemme i op til tre dage om ugen

Annonce