Annonce
Esbjerg

Turiststrømmen til Fanø giver bagslag i sparekassen

Når det går godt for de erhvervsdrivende, låner de mindre på kassekreditten, og det rammer Fanø Sparekasse på indtægterne. Arkivfoto JV
De mange tyske og danske turister på Fanø gav penge i kassen for turist- og restaurationsfolkene, mens fannikkerne holdt på pengene. Det rammer Sparekassen Fanø, som ikke låner så mange penge ud - mens pengene strømmer ind på bankbøgerne. Sparekassen har nødtvunget indført negative renter på opsparing.

Fanø: Når det går godt, kan det også være skidt: Fanø Sparekasse har indført negative renter, fordi den har tabt penge på de millioner, som fannikkerne har stående i banken.

Samtidig trækker de erhvervsdrivende mindre på deres erhvervskreditter. Faktisk går det så godt på Fanø, at erhvervsfolkene har trukket godt fem millioner kroner mindre på kassekreditten. Og det er skidt for sparekassen, for det giver færre renteindtægter.


Annonce

Rentesituationen nødvendiggør den negative rente af indlån,

Henning Balle, Fanø Sparekasses direktør


Øens store pengeinstitut har samtidig et voldsomt stigende overskud på indlån i forhold til udlån - det er steget med på 56 millioner kroner på bare ét år. Men med negative renter på indlån gav det et plus på 477.000  kroner i 2020, fordi man nødtvunget måtte indføre, at kunder med større indestående skal betale for at have penge i sparekassen. Forrige år gav indlånet et underskud på 797.000 kroner, fremgår det af sparekassens ledelsesberetning.

- Rentesituationen nødvendiggør den negative rente af indlån, siger sparekassens direktør Henning Balle med beklagelse.

Alt sammen skyldes det den store bølge af turister og aktiviteter på Fanø i sommeren 2020, fremgår det af Sparekassens årsrapport, der viser et resultat på 3,6 mio. kroner mod 7,2 mio. kr. i 2019.

I 2019 solgte Fanø Sparekasse en stor del af sine aktier i Sparinvest til Nykredit og fik derved ekstraordinært en kursgevinst på 4,5 millioner kroner.

Her går det godt

Samtidig gav de mange turister på Fanø penge i kassen hos de erhvervsdrivende. Det betød, at Sparekassen oplevede godt fem millioner kroner mindre i træk på erhvervskassekreditterne i 2020 målt i forhold til året før.

Fanø oplevede som de fleste husker en historisk stor turisttilstrømning fra påske og hen over sommeren 2020. Det skete som følge af genoplukningen for indenlandsk og tysk turisme og de billige priser for færgeoverfarten.

Det gav øget omsætning i butikker, spisesteder og overnatningssteder. Også Fanøs håndværkere fik ekstraordinært travlt, idet mange sommerhusejere benyttede den manglende udlejning under sidste forårs corona-nedlukning til at få foretaget forbedringer og ombygninger på sommerhusene. En tendens, som er fortsat under den anden nedlukning i vinter.

Samtidig har statens hjælpepakker styrket likviditeten hos Fanøs erhvervsliv. Også det ramte sparekassen, da erhvervslivet ikke har brugt deres kassekreditter så kraftigt, samtidig med at pengene er strømmet ind.

Sparekassens obligationsbeholdning er på den anden side steget med 24 millioner kroner, fordi især privatkundernes indlån stiger. Indlånet er samlet steget med 47 millioner kroner i forhold til 2019 og udgør 470 millioner kroner.

Boligmarkedet boomer også på Fanø, og gebyrer og provision for boliglån og låneomlægninger gennem sparekassen i Totalkredit og DLR har sendt indtægterne her op fra 7,4 mio. til 8 millioner kroner.

I takt med nedlukningerne er forbruget i butikkerne faldet. Men banken forventer ny stor tilstrømning af turister i 2021, ligesom den forventer et øget træk på erhvervslivets kassekreditter, når hjælpepakkerne udløber.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Tøjsælger, lærer og fodboldstjerne: Røde Thies fra EfB er død

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Debat For abonnenter

Kommentar: De Konservative og Nye Borgerlige er tæt på at sikre LA-viceborgmesters plads i byrådet

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Annonce