Annonce
Sydjylland

Tusinde ventende patienter vil behandles i det private men møder en slukket telefon: - Tålmodigheden er strakt til det yderste

Patienter, der som konsekvens af strejkepuklen, venter på at blive udredt, har mulighed for selv at finde et privathospital, som kan undersøge dem på regionens regning. Muligheden gælder dog kun patienter, der er nyhenviste til udredning. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sygeplejerskernes strejke har givet en massiv patientpukkel i Region Syddanmark. Mange vil gerne sendes videre til behandling på et privathospital, men også her er ventetiden lang, fordi visitationsenheden ikke kan følge med. Som konsekvens er telefonerne nu lukket. Samtidig skuer regionen en millionregning for merforbruget til det private i horisonten.

Ventetid: Bip, bip, bip. Forsøger du som patient at ringe til visitationen i Region Syddanmark lige nu, vil du hurtigt opdage, at opkaldet er forgæves. Telefonen er nemlig lukket på ubestemt tid.

Tusindvis af syddanskere har fået en operation eller undersøgelse udskudt som følge af den ti uger lange sygeplejestrejke. Det kan give patienter ret til at blive henvist til et privathospital i stedet, men også her strander man lige nu i en kø.

Visitationsenheden, der står for at sende patienterne videre til det private, blev nemlig komplet lammet af konflikten. Og selvom sygeplejerskerne nu er tilbage på job, er de overvældet af den bugnende bunke af ventende sager, som dagligt vokser sig større. Det fortæller Mads Haugaard, der er afdelingschef for kvalitet og forskning i Region Syddanmark.

Annonce

- Vi havde 1650 ventende patienter, da strejken sluttede, og der kommer hele tiden nye til, fordi sygehusene har svært ved at overholde patientrettighederne som følge af puklen fra strejken, siger Mads Hougaard, som vurderer, at regionen får omkring 50-60 nye henvendelser hver dag fra patienter, der gerne vil behandles privat.

Hensyn til patienter

Det store pres på visitationen har gjort det nødvendigt at trække stikket på telefonerne. Dermed kan man kun kontakte visitationen gennem en skriftlig kontaktformular.

- Det er ikke optimalt, men vi har gjort det, så vi sikrer, at patienterne, der har ventet længst, kommer til først og for at give visitatorerne de bedste forudsætninger for at få hjulpet så mange som muligt. De arbejder benhårdt, siger Mads Haugaard.

Ifølge ham er det uvist, hvornår man når til bunds, så telefonerne igen kan besvares.

- Sundhedsmyndighederne har jo vurderet, at det vil tage to år at afvikle efterslæbet fra strejken. Så lang tid tror jeg ikke, det tager, før vi er på omgangshøjde igen. Men der går nogle uger eller måneder, før vi er i bund.

Venter du på operation?

Har du fået en operation eller undersøgelse udskudt som følge af sygeplejestrejken. Og vil du gerne udvisiteres til et privathospital for at undgå den lange ventetid på det regionale sygehus? Så vil JydskeVestkysten meget gerne høre fra dig.

Kontakt journalist Amalie Tarp Borup på amtbo@jv.dk.

Annonce

Stor regning venter

Coronakrisen havde allerede øget behovet for udvisitering til privathospitalerne, og med sygeplejestrejken oveni, venter der nu regionen en endnu større regning ved årets udgang.

Den årlige ramme til forbrug på privathospitaler ligger på cirka 26,5 millioner kroner. Både i 2019 og 2020 har der været et merforbrug på syv millioner. Men i år forventes det tal at blive markant højere. Allerede per juli 2021 var der blevet udvisiteret patienter til det private for 22 millioner kroner, hvilket altså er tæt på hele årsbudgettet.

- Tiden må vise, hvor dyrt det bliver, for vi aner ikke, hvordan udviklingen bliver, men det bliver betydeligt dyrere end tidligere år, siger Mads Haugaard.

Han fortæller, at regionen to uger inde i strejken rakte ud til en del patienter og orienterede dem om, at de i stedet for at havne bagerst i køen på regionens sygehuse selv kunne henvende sig til et privathospital og blive udredt der på regionens regning. Det tiltag har man valgt at fortsætte, selvom strejken nu er fortid.

- Det er en måde at undgå, at for mange havner i den her kø, siger afdelingschefen.

Annonce

Store frustrationer

Mads Haugaard understreger, at det ikke er patienter med behov for akut behandling eller med livstruende sygdomme, der lige nu er på standby. Ifølge ham venter patienterne i køen dog på alt fra øjenoperationer til hofteudskiftninger.

- Vi får rigtig mange reaktioner fra frustrerede patienter, der har gener fra deres lidelser. Tålmodigheden er strakt til det yderste, og det kan jeg godt forstå. Vi gør det bedste for at komme puklen til livs, siger Mads Haugaard.

Selvom visitationens telefon er lukket, kan man stadig som patient ringe til vejledere fra Patientkontoret i regionen.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Kandis-Johnny overvældes stadig af bandets trofaste fans: Efter koncerterne går vi frem til vores fans - andre bands går backstage

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Slut med at rense alger af tagene i landsby: Det løber direkte ud i ny regnvandssø

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Billund

Brand blev opdaget, da videoovervågningen forsvandt: Der var kun røg, da brandvæsnet nåede frem

Kultur

Hanson gav Vejen fest i midtbyen: Diskoteksejer håber, musikevent kan blive en tradition

Haderslev

Sårbare og udsatte unge sikres hjælp: Unge på Sporet er tilbage på sporet

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Han var strandet i Cameroun: Forsvarsprofil misser endnu en SønderjyskE-kamp

Esbjerg Energy

For tredje gang på kun en uge: Esbjerg Energy tabte igen efter overtid

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Sport

Danmark er finaleklar i Speedway of Nations efter drama

Varde For abonnenter

Kampen om Andelskassen bliver langvarig: Spar Nord Bank er tålmodige og opgiver ikke overtagelse

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Kultur

Koncert-abstinenser i Vejen: Amtoft åbnede festen og savner et spillested i Vejen

Annonce