Annonce
Udland

Tusinder er på gaden i Moskva efter udelukkelse af opposition

Maxim Zmeyev/Ritzau Scanpix
Demonstranter kræver, at russiske myndigheder lader oppositionens kandidater stille op ved valg i Moskva.

Tusindvis af mennesker har lørdag demonstreret i Ruslands hovedstad, Moskva, med krav om frie og retfærdige lokalvalg.

Myndighederne har afvist at lade oppositionskandidater opstille ved lokalvalget i Moskva i september.

Blandt de kandidater, der ikke har fået lov til at blive registreret, er allierede af oppositionsleder Aleksej Navalnyj. Også andre kritikere af Ruslands præsident, Vladimir Putin, har fået afslag på deres ansøgning om at opstille.

Ifølge den russiske ngo Den Hvide Skranke, der holder styr på antallet af deltagere ved protester, deltog omkring 21.500 mennesker lørdag.

Flere fremtrædende oppositionspolitikere var blandt demonstranterne, der kræver, at oppositionens kandidater kan stille op ved det kommende valg.

Myndighederne har blandt andet henvist til, at nogle af underskrifterne på de vælgererklæringer, der er samlet ind, angiveligt er falske.

Den store menneskemængde råbte "det her er min by" under lørdagens protester. Oppositionsleder Aleksej Navalnyj talte også ved demonstrationen.

- Vi vil vise dem, at det her er en farlig leg. Vi skal kæmpe for vores kandidater, sagde han, mens tilhørerne viftede med russiske flag.

43-årige Navalnyj truede samtidig med en endnu større demonstration i næste uge nær borgmesterens kontor, medmindre en gruppe af populære oppositionskandidater får tilladelse til at stille op inden for de næste dage.

En af dem er Ljubov Sobol. Hun har sultestrejket i en uge, i protest mod at hun ikke har fået lov til at stille op ved det kommende valg.

- Jeg er sikker på, at vi kommer til at vinde, siger den 31-årige advokat.

En af hendes allierede, Dmitrij Gudkov, tilføjer:

- Vi har levet i et besat land de seneste 20 år.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Bilbrand: Toyota brændte i Sommersted

Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];