Annonce
Udland

Tusinder evakueres i Berlin efter fund af krigsbombe

I forbindelse med udgravninger på en byggeplads fandt man en 100 kilo tung bombe. 3000 blev evakueret.

Omkring 3000 indbyggere i det centrale Berlin måtte natten til lørdag lade sig evakuere, da myndighederne skulle uskadeliggøre en ueksploderet bombe fra Anden Verdenskrig.

Bomben, der havde en vægt på over 100 kilo, blev fundet i forbindelse med udgravninger på en byggeplads ved storcenteret Alexa, der ligger nær den velbesøgte Alexanderplatz i Berlin-bydelen Mitte.

Det meddeler politiet i den tyske hovedstad til det tyske nyhedsbureau dpa.

Den gamle bombe er fundet mere end 70 år efter, at allierede styrker bombede Berlin.

Politiet afspærrede området omkring bomben i en radius af 300 meter. Foruden boliger medførte det blandt andet rømning af et plejehjem og flere butikker.

Undergrundsbanen i området blev også lukket i flere timer.

Det hænder med jævne mellemrum, at der i Tyskland findes ueksploderede bomber fra verdenskrigen, der i Europa sluttede i maj 1945 med Nazitysklands kapitulation.

I april sidste år måtte tusindvis af mennesker evakueres fra et område omkring Berlins hovedbanegård, da man fandt en bombe på 500 kilo.

Og i storbyen Köln måtte hele 10.000 indbyggere rømme deres hjem i november, da en stor bombe blev fundet i den sydøstlige del af byen.

I 2017 foretog man den hidtil største evakuering, da der blev fundet en bombe på 1,8 ton i Frankfurt. Her blev omkring 60.000 indbyggere evakueret.

Det skønnes, at der alene i Berlin er omkring 3000 ueksploderede bomber tilbage.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce