Annonce
forside

Tusinder så på: Lukas Graham tog skolekoncert til nye højder

Lukas Graham - band og forsanger - var i hopla på scenen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Koncert: Lukas Graham spillede fredag ved middagstid for over 5000 elever. Inden havde Folkbaltica Ensemble og Folkekons kæmpet ihærdigt for opmærksomheden.

Tønder Festival: Aldrig har en skolekoncert på Tønder Festival haft et større publikum og aldrig en større stjerne.

Lukas Graham, der torsdag havde spillet en anmelderrost koncert på open air-scenen, vendte fredag ved middagstid tilbage til samme scene, hvor over 5000 skoleelever stod klar. Han havde deres opmærksomhed fra starten.

Forinden havde årets skolekoncert budt på Folkbaltica Ensemble, der består af unge musikere fra både den danske og tyske side af grænsen og Folkekons bestående af tidligere folkemusik-studerende fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg. De to orkestre kæmpede en brav kamp for elevernes opmærksomhed, og Folkbaltica Ensemble leverede blandt andet en insisterende folkemusik-version af "Bro bro brille".

Mange lyttede, men der blev også gumlet franske hotdogs, gnasket popcorn og snakket. Da det klokken 11.45 blev meddelt, at nu var der et kvarter til Lukas Graham, skete der noget. Rigtig mange satte kursen mod området foran scenen, og da charmøren fra Christiania gik på scenen, røg mobiltelefonerne i vejret.

Lukas - der også har efternavnet Forchhammer - lagde ud med hittet "Happy Home".

- Så er vi i gang, mine damer og herrer, lød det fra sangeren, der har en lang liste at tage af.

- Så må du godt blive fremme, beordrede han og pegede op mod solen.

Solen var vist det eneste, han ikke kontrollerede fuldstændigt fredag.

Annonce

Jeg synes, det var en fantastisk oplevelse. Et flot program med en helt forrygende afslutning med Lukas Graham.

Birgitte Boelt, Center for Undervisningsmidler i Haderslev
Elever i tusindvis var til skolekoncerten, der begyndte klokken 10.30. Både danske og tyske elever deltog. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

"Rigtig fed"

Han fulgte op med "Take The World By Storm" og under sang tre, "Strip No More," røg tanktoppen. Koncerten var generelt en lang hitfest, men Lukas Graham er vokset op med folkemusik, og han ønskede også, at eleverne skulle have et indblik i, hvor hans sange kommer fra. Derfor sang han John Spillanes "The Land You Love The Best".

Mod afslutningen af koncerten kom han med en opfordring til eleverne.

- I skal jo komme tilbage og være frivillige, foreslog musikeren, der også spillede under skolekoncerten i 2012 - siden har den internationale karriere for alvor taget fart.

Olivia Sommer, der går i 7. klasse på Grænseegnens Friskole, havde nydt årets skolekoncert.

- Den har været rigtig fed. Det var noget god musik, fortalte pigen, der umiddelbart syntes, at Lukas Graham havde været det bedste.

- Jeg synes, han er god til at få gang i det hele, sagde hun.

Hendes klassekammerat Ida Gundesen syntes også, det havde været fedt.

Mobilerne kom frem, da Lukas Graham gik på scenen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Rekorddeltagelse

Birgitte Boelt, der ved Center for Undervisningsmidler i Haderslev arbejder med kulturformidling og er en af de bærende kræfter bag skolekoncerten, kunne se tilbage på et vellykket arrangement.

- Jeg synes, det var en fantastisk oplevelse. Et flot program med en helt forrygende afslutning med Lukas Graham, sagde hun og pegede på, at eleverne var blevet præsenteret for både kendt og ukendt.

Årets skolekoncert var den mest velbesøgte til dato. 5651 var således tilmeldt, og det var efter aftale med festivalledelsen det maksimale antal. Således havde et par hundrede fået nej til at deltage.

Folkekons spillede koncert nummer to. Orkestrets medlemmer er musikere, der tidligere har taget folkemusikuddannelsen i Esbjerg. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Under nummeret Strip No More smed den kendte forsanger tanktoppen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Opmærksomheden var ikke ubetinget rettet mod scenen under de første koncerter. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Der blev vist følelser ved skolekoncerten. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Violinist Harald Haugaard førte an, da Folkbaltica Ensemble var på scenen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skolekoncerten er særdeles velbesøgt. I år havde over 5600 tilmeldt sig. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skolekoncert på Tønder Festival. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skolekoncert på Tønder Festival. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skolekoncert på Tønder Festival. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skolekoncert på Tønder Festival. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skolekoncert på Tønder Festival. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skolekoncert på Tønder Festival. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skolekoncert på Tønder Festival. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skolekoncert på Tønder Festival. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skolekoncert på Tønder Festival. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skolekoncert på Tønder Festival. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skolekoncert på Tønder Festival. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Annonce