Annonce
Sydjylland

Tusinder står i kø for at give en hånd til syge og sårbare i karantæne

Den 26-årige lærerstuderende Morten Beier fra Esbjerg er en af de tusindvis af danskere, der har meldt sig til Røde Kors' coronanetværk. Her hjælper de frivillige isolerede borgere med eksempelvis at hente medicin på apoteket. Foto: Amalie Tarp Borup
Der er hjælp at hente for især ældre eller syge syd- og sønderjyder, der er isoleret derhjemme og derfor ikke kan handle ind eller hente medicin på apoteket. Tusindvis af frivillige har nemlig meldt sig som såkaldte coronahjælpere hos Røde Kors.
Annonce

Hjælp: For mange ældre, sårbare eller karantæneramte danskere kan det for tiden være en stor udfordring at få klaret de daglige gøremål.

Det har Røde Kors sat sig for at gøre noget ved. Organisationen har etableret et hjælpenetværk, der matcher borgere, som er isoleret derhjemme på grund af smittefaren ved corona, med ledige hjælpende hænder i deres nærområde.

Og hjælpende hænder er der masser af. På under to uger har over 14.000 frivillige på landsplan meldt sig. 1.863 af dem er syddanskere, der står klar til at hjælpe trængte personer med alt fra indkøb til afhentning af medicin og luftning af hunde.

- Vi er blevet kimet ned. Jeg er meget positivt overrasket over, at så mange har meldt sig. Det viser, at vi i krisesituationer står sammen, og at medmenneskeligheden er til stede i befolkningen, siger generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl.

Hjælpende hænder i coronatider

Antal tilmeldte frivillige personer og modtagere af hjælp gennem Røde Kors:

Hele landet

Frivillige: 14.274
Modtagere: 1.215

Region Syddanmark

Frivillige: 1.863
Modtagere: 196

Region Hovedstaden

Frivillige: 7.566
Modtagere: 476

Region Midtjylland

Frivillige: 2.985
Modtagere: 254

Region Nordjylland

Frivillige: 1.053
Modtagere: 110

Region Sjælland

Frivillige: 1.184
Modtagere: 196

Kilde: Røde Kors - Tal fra tirsdag den 24. marts.

Annonce

Frivillige i overtal

Indtil nu har de mange frivillige coronahjælpere her i landsdelen ydet støtte til godt 200 personer, der enten er smittet eller er i fare for at blive det. På landsplan er lidt over 1.200 blevet matchet med en hjælper.

Ifølge generalsekretæren er der generelt langt flere frivillige hænder end modtagere, hvorfor langt fra alle de frivillige har været i gang med at handle ind eller lufte hunde for fremmede endnu.

- I starten var der ikke så mange, der bad om hjælp, og det var jeg glad for. Det tog jeg som et tegn på, at danskerne er gode til at hjælpe hinanden og lige spørge naboen eller familien først, siger Anders Ladekarl, som dog oplyser, at der de seneste dage er sket en stigning i antallet af henvendelser fra folk, der har brug for hjælp.

- Det er jo ikke alle, der er har et netværk, der kan hjælpe. Mange kan også have opbrugt muligheden for at få hjælp fra den nærmeste omgangskreds, og nogle begynder måske også først nu at have udtømt ressourcerne af mad og medicin derhjemme, siger han.

Annonce

Flere henvendelser

Røde Kors oplyser samtidig, at det er vigtigt, at der er et stort antal frivillige hjælpere fordelt over hele landet, så organisationen kan matche dem med borgere i kort geografisk afstand, der har brug for hjælp.

Som regel lykkes det at finde et match inden for 24 timer, fortæller generalsekretæren, som er sikker på, at der bliver endnu mere brug for de frivillige hænder, nu hvor regeringen har forlænget nedlukningen af Danmark til efter påsken.

- Jeg tror, vi kommer til at se en yderligere stigning af henvendelser fra folk, der skal bruge hjælp nu. Derfor er det godt, at der er så mange frivillige klar, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Fremtidens museum – men for hvem?

Annonce