Annonce
Kolding

Tusindvis af fredelige bier aflivet: - Jeg tænkte bare, at de skal ikke være her, hvor folk færdes

Sådan ser den fredelige buksebi ud. Det er en vild bi, der gør nytte ved at bestøve planter. Arkivfoto
Hos Kolding Kommune bekræfter Mikkel Gregersen fra kommunikationsafdelingen, at fredelige bier er aflivet i Vamdrup onsdag morgen. Lektor på Biovidenskabeligt fakultet på Københavns Universitet synes, det er ærgerligt, at bierne måtte lade livet.

VAMDRUP: - Øv, jeg er rigtig ked af, hvis jeg har gjort noget forkert.

Ordene kommer fra Brian G. Larsen, der er leder af idrætscentret Arena Syd, efter han har bestilt et skadedyrsfirma til at bekæmpe bier i massevis. De var flyttet ind på et seks gange seks meter stort areal ved idrætscentret.

- De boede i fliserne helt inde ved hallen. Hele arealet ved busstoppestedet og under vores cykelparkering var sat til med bier. Mange havde sagt til mig, at det var træls. Jeg cykler selv til arbejde, og det er ikke rart at stå af cyklen i et bibo.

Tirsdag eftermiddag skulle de mange bier have skabt panik blandt børn og ældre, der ventede på bussen på stedet.

- Det gav en råben og skrigen, og de var bange for alle de bier. Jeg tænkte, at der var tale om et skadedyr, og dem ville jeg have væk, så jeg ringede til det firma, jeg plejer at bruge til den slags, fortæller Brian G. Larsen.

Og firmaet aflivede bierne onsdag morgen.

- Bagefter fik jeg at vide, at det var fredelige buksebier, der boede i fliserne. Det kunne skadefirmaet jo godt have fortalt mig, så kunne jeg måske have fundet en anden løsning. Det kunne være, at jeg kunne have spærret området af, indtil bierne flyttede væk igen.

Annonce
Det gav en råben og skrigen, og de var bange for alle de bier. Jeg tænkte, at der var tale om et skadedyr, og dem ville jeg have væk, så jeg ringede til det firma, jeg plejer at bruge til den slags.

Brian G. Larsen, Arena Syd

Ærgerlig

Halinspektøren understreger, at han ikke er biekspert.

- Jeg er lige så uvidende om bier, som 90 procent af alle andre i den danske befolkning. Jeg tænkte bare, at de skal ikke være her, hvor folk færdes, så må de bo et andet sted. Vi har natur nok, mener han.

Annette Bruun Jensen, der er lektor i insekter og honningbiers sundhed på Biovidenskabeligt fakultet ved Københavns Universitet, synes, det er ærgerligt at aflive fredelige buksebier.

- Det er der ingen grund til. Buksebier er vilde bier, og de er vigtige i forhold til bestøvning og biodiversitet. De gør ingen skade som sådan, og man kan værdsætte dem, ligesom man værdsætter sommerfugle i haven, siger hun.

Hvad kan man så gøre, hvis buksebier flytter ind?

- Det handler om, at folk skal beroliges, for bierne er ikke aggressive. Og så handler det om at have sko på, når man går i nærheden af biernes bo, svarer hun.

Mikkel Gregersen fra Kolding Kommunes kommunikationsafdeling oplyser, at kommunen er ved at undersøge, om man skal gøre en indsats for at undgå, at fredelige bier igen aflives i kommunen.

Det er ikke kun i Kolding, fredelige bier har måtte lade livet. Det har også vakt kritik, at tusindvis af fredelige bier for nylig blev aflivet i Halsnæs Kommune.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce