Annonce
Udland

Tusk har tabt optimismen før topmøde om topjob

Pool/Reuters
Det hele så lysere ud onsdag, skriver EU-præsidenten, som har holdt møder med alle stats- og regeringschefer.

EU-præsident Donald Tusk har holdt de sidste konsultationer før et EU-topmøde om fordeling af topposter, og hans humør er ikke blevet bedre - tværtimod.

- I går var jeg optimistisk med forbehold. I dag er jeg mere forbeholden end optimistisk, skriver han på Twitter.

Beskeden om den nedadgående tendens i optimismen er tilføjet et billede fra EU-præsidentens møde torsdag med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

En talsmand for EU-præsidenten kan ikke uddybe, hvorfor Tusk har mistet optimismen. Han konstaterer blot, at beskeden er sendt ud sammen med billedet.

Topmødet skulle være indledt klokken 15 torsdag med et kort visit af Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani. Men italieneren måtte vente.

Flere stats- og regeringschefer havde således gang i formøder, da klokken slog tre. Formentlig var de i gang med at diskutere navne til de fem topjob, der snart er ledige i EU.

Men kort inden klokken 16 gik de 28 stats- og regeringschefer ind til bordet, hvor de først skal drøfte en række emner, der ikke har noget med topposter at gøre.

De skal blandt andet forhandle om, hvorvidt EU skal have et konkret mål om klimaneutralitet i 2050, som enkelte EU-lande i øjeblikket blokerer.

EU-traktaten siger, at stats- og regeringscheferne skal nominere en kandidat som kommissionsformand, og at vedkommende derpå skal godkendes ved en afstemning i Europa-Parlamentet.

Merkel betonede på vej ind til topmødet, at hun vil modsætte sig, at man nominerer en kandidat, der ikke kan vinde opbakning i parlamentet.

Hun nævnte, at man skal have respekt for begge institutioner, som sammen vælger blandt kandidaterne til topposterne.

Blandt kandidaterne er den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Bramming samler ind til Knæk Cancer

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce