Annonce
Kultur

Tværfaglighed får elever tættere på virkeligheden

Kærgård Klitplantage er en af de cases, der indgår som et tværfagligt forløb i projekt Voyager. Her arbejder eleverne med formidling og kommer med deres bud på, hvordan viden fra Kærgård bedst formidles videre – for eksempel i debatindlæg, nyhedsindslag eller på informationsplancher. PR-foto
Projekt Voyager kombinerer fag og bringer undervisningen fra skolebænken ud i den virkelige verden som en del af regionens ambition om at være Science Region.

Varde: En skoleklasse er på et museum. De bevæger sig rundt mellem montrer med historiske genstande, der er omhyggeligt placeret for at formidle historier om svundne tider bedst muligt. Men hvilke fag skal deres lærer nu bruge for at fortælle dem om de historiske perioder, som genstandene repræsenterer? Naturfag? Historie? Dansk? Måske alle tre fag i kombination.

Projekt Voyager er et treårigt udviklingsprojekt, der er støttet af Region Syddanmark. Projektet, som Vardemuseerne og Varde Gymnasium er henholdsvis projektleder og projektejer på, sætter fokus på tværfaglighed i undervisningen gennem samarbejde mellem grundskoler, gymnasiale uddannelser, museer, konserveringscentre og erhvervsliv.

Det er et projekt, der ønsker at gøre op med den skarpe inddeling mellem de naturvidenskabelige fag og de humanistiske og samfundsvidenskabelige.

Annonce

Region Syddanmark har en ambition om at være en Science Region, hvilket blandt andet indebærer, at interessen for naturvidenskab skal vækkes allerede i grundskolen, og at både uddannelsesliv og erhvervslivet i regionen underbygger og tiltrækker naturvidenskabelige talenter.

I dag er vores produktionskompleksitet så høj, og vi lever samtidig i en tid, hvor vi gerne vil anskaffe os mange ting så hurtigt og billigt som muligt. Det er vigtigt, at eleverne forstår, at sådan noget som dét der skete i Kærgård, det kan ske igen.

Kirstine Høgh Christiansen, naturformidler, NaturKulturVarde

Projekt Voyagers tolv tværfaglige undervisningsforløb belyser et emne med vinkler fra både naturvidenskaben og de humanistiske fag. Alle forløb, der i dag kan hentes gratis online, er bygget op med skolernes faglige mål for øje, og det handler om, at eleverne får øjnene op for, hvordan det tværfaglige altid er på spil i den virkelige verden, væk fra skolebænken.

- Voyager bringer undervisningen derud, hvor naturvidenskaben vækkes til live for øjnene af eleverne. De får virkeligheden under neglene og oplever, at tværfaglighed i den grad giver mening - også på et museum, siger Troels Riknagel, der er museumsformidler ved Vardemuseerne og projektleder på VOYAGER. Han tilføjer:

- Jeg kan faktisk ikke forestille mig en genstand på et museum, som ikke også kan formidle noget naturvidenskabeligt.

Tæt på et industrieventyr

Et andet sted, hvor projekt Voyager lever, er tæt på Vesterhavet i Kærgaard Klitplantage. Her kommer eleverne helt tæt på historien om et industrieventyr i en opblomstringstid, der greb om sig og fik omfangsrige og langsigtede konsekvenser.

Fra 1957 til 1973 deponerede Grindstedværket, helt lovligt, spildevand fra produktionen af blandt andet vitaminpiller og lægemidler i såkaldte gruber i klitområdet, der i dag betragtes som en af de største og værste forureninger i danmarkshistorien.

Historien om Kærgård Klitplantage er imidlertid også en historie om ihærdighed, førende forskning, innovation og udvikling af videnskabelige metoder, der kan eksporteres til andre forureninger rundt om i verden

Sammen med Varde Gymnasium har Vardemuseerne blandt andet udviklet forløbene ”Kemi i Kærgård” og ”Fortidens fejltagelser nutidens forhindringer” til henholdsvis gymnasiet og folkeskolen. Forløbene kombinerer fag som kemi, biologi, geografi, historie, samfundsfag og dansk. Her introduceres eleverne dels for områdets historie, ligesom de får indblik i de kemiske og biologiske processer, der indgår i oprensningen.

Eleverne skal arbejde med formidling og komme med deres bud på, hvordan viden fra Kærgård bedst formidles videre – for eksempel i debatindlæg, nyhedsindslag eller på informationsplancher. En vigtig del af forløbene er en ekskursion til området, så eleverne kan opleve området med egne øjne og møde nogle af de mennesker, der arbejder med oprensningen.

-I dag er vores produktionskompleksitet så høj, og vi lever samtidig i en tid, hvor vi gerne vil anskaffe os mange ting så hurtigt og billigt som muligt. Det er vigtigt, at eleverne forstår, at sådan noget som dét der skete i Kærgård, det kan ske igen. Og det er Voyager med til at synliggøre for eleverne, fortæller Kirstine Høgh Christiansen, der er naturformidler ved NaturKulturVarde, som er en del af Vardemuseerne.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tid til at kridte Dr. Martens-danseskoene: Her er fem punkbands til at udfordre din musiksmag

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Første spadestik til logistikcenter taget: Nu kan byggeri til 130 millioner gå i gang

Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Aabenraa For abonnenter

Sønderjyder udfordrer myndigheder: Vil have regnvandsbassin i beskyttet område

Sønderborg

Sådan skal Sønderborg blive vildere: Næsten 800.000 kroner til at hjælpe naturen

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Kultur

Gror den til? Museum skal vurdere vedligehold af gammel ruin

Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Team Esbjerg For abonnenter

Hun fik chancen på en uvant position: Tyrkiske Türkoglu og norske Reistad lyste op og sørgede for den forventede sejr

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Islænding sparkede bolde i kassen, anfører efterlod et hullet forsvar, og SønderjyskE var ved at smide stor pokalføring

Team Esbjerg

En glædelig nyhed: Bomstærk Team Esbjerg-profil nærmer sig et comeback

Annonce