Annonce
Læserbrev

Tværpolitisk samarbejde om kompensation til F35-naboer

Læserbrev: Fra hvert vores afsæt – i henholdsvis Socialdemokratiet og Venstre - har vi begge arbejdet for, at Skrydstrup Flyvestation også er hjemsted for næste generation danske kampfly. Det lykkedes i den valgperiode, der løber ud nu. Dermed fastholder vi lokalt de mange arbejdspladser, der følger med flyvestationen.

Men det hører med, at borgerne i området omkring flyvestationen skal behandles og kompenseres ordentligt, når det mere støjende F-35 tager over efter F-16. Det bliver en af de vigtigste sager for os i den kommende valgperiode som lokale repræsentanter. I samarbejde på tværs af vore partier og i dialog med både naboer og kommunen. Hvis vi altså bliver valgt.

Nogle skal have tilbud om opkøb af deres ejendom. Andre skal have kompensation i form af støjsikring, der passer til forholdene ved deres bolig.

Kampflyprogrammet er en central del af dansk forsvarspolitik og koster mere end 50 mia. kroner over de kommende årtier. Og det må ikke være sparsommelighed angående de sidste millioner kroner, der afgør, om man som stat behandler sine borgere rimeligt, når man laver store anlæg af national betydning.

I modsætning til andre lufthavne og anlæg i Danmark, der giver en belastning for naboerne, så medfører kampflyene særlig markant støj, når de letter og lander. Gennemsnitsbetragtninger er ikke dækkende her. Det skal en kompensationsmodel tage højde for.

Det er ikke uden betydning, at der er valgt lokale folketingsmedlemmer, der kan følge og påvirke beslutninger med stor betydning for vores område. Skulle vi blive valgt igen, vil vi gøre vores til, at der bliver lavet en ordentlig hjælp og kompensation til flyvestationens naboer. Og at der bliver afklaring så hurtigt som muligt.

Annonce
Jesper Petersen, Socialistisk Folkeparti,.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce