Annonce
Vejen

Tv-gudstjeneste: Helt ok med lidt snyd

Fanerne bæres ind i Folding Kirke til den første af to gudstjenester, som i går blev optaget af DR. Foto: Steen Rasmussen
DR rullede i går op foran Folding Kirke med fem lastbiler proppet med elektronik og optog to gudstjenester på én gang.

FOLDING: Tv-gudstjenesterne, som i går blev optaget i en propfyldt Folding Kirke, ser garanteret totalt ægte ud, når de bliver sendt på DR2 henholdsvis den 16. og 23. februar, men det var nødvendigt "at snyde lidt" med virkeligheden, afslørede tilrettelægger Flemming Stentoft, mens han instruerede kirkegængerne.

F.eks. blev der udpeget tre hold med 10 i hver, som skulle gå til alters. Det ville tage for lang tid, hvis alle sognebørnene pludselig ville med på tv oppe ved knæfaldet. Det er også lidt snyd at optage to gudstjenester på én gang, når nu alle mandskaber er her, kablerne er rullet ud og de fem tunge kameraer er slæbt ind i kirken, så er det en praktisk løsning.

- Er I med på den, spurgte Flemming Stentoft.

Hele forsamlingen nikkede.

- Jeg vidste det. Det kan I bare her i Folding.

Og så begyndte optagelserne. Først var det et interview med formand for menighedsrådet Rigmor Bruun om det nye altertæppe og altertavlen, og så begyndte gudstjenesterne med sognepræst Anna Jensen som prædikant. Først kom fastelavns-udgaven, som sendes sidst, i kassen og masser af nærbilleder af udklædte børn.

Kl. 18 var der spisepause, og en time senere begyndte optagelsen af en normal gudstjeneste uden udklædning med sognepræst Signe von Oettingen som prædikant.

Annonce
Tilrettelægger af DR's tv-gudstjenester Flemming Stentoft (i midten) instruerer kirkegængerne, før det hele begynder. Bagved ses menighedsrådets formand Rigmor Bruun og korsangerne fra Føvling og Holsted. Foto: Steen Rasmussen
Børn havde klippet og pyntet kirken til fastelavn. Foto: Steen Rasmussen
Organist Bjarne Hansen, Holsted, spiller normalt i kirkerne i Føvling og Stenderup, men var i går vikar ved tv-gudstjenesten i Folding Kirke. Kirkens faste organist har ferie. Foto: Steen Rasmussen
Sognepræst Anna Jensen ledede fastelavnsgudstjenesten, som sendes på DR2 den 23. februar. Foto: Steen Rasmussen
Folding Kirke i tusmørket. Foto: Steen Rasmussen
DR's bilpark fyldte godt på p-pladsen. Foto: Steen Rasmussen
De grønne spejdere Astrid og Kristina bar fanerne ind i kirken. Foto: Steen Rasmussen
Tv-gudstjeneste i Folding Kirke. Foto: Steen Rasmussen
Tv-gudstjeneste i Folding Kirke. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Lagerhal gik op i flammer

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce